diminutive

Brazilian dude

Senior Member
Portuguese - Brazil
Salut tuturor vorbitorilor acestei fantasticei limbii care se numeşte română.

Am o întrebare: Este posibil să se folosească sufixul -uţ, -uţă pentru a forma diminutivul substantivelor comune? Există reguli pentru formarea diminutivului în loc de a folosi întotdeauna adjectivul mic sau variaţii?

Mulţumesc foarte mult.

Brazilian dude
 
  • parakseno

    Senior Member
    Romanian, Romania
    Salut!
    Şi "Hristos a înviat!" (acum e Paştele Ortodox)

    Da, într-adevăr, diminutivele se formează prin adăugarea de sufixe la substantive. Există însă şi alte sufixe diminutivale:
    -işor: pui > puişor, Petre > Petrişor, mare > mărişor
    -iţă: fată > fetiţă
    -ică: bucată > bucăţică
    -aş: stilou > stilouaş, băiat > băieţaş
    etc.

    Nu cred că se poate spune că există reguli, se pot folosi atât diminutivele obţinute prin adăugarea sufixelor cât şi echivalentele lor (mic + substantivul, etc.) e doar o chestie de preferinţă.

    Sper că a fost de ajutor :)
     
    Top