Dinsztelni

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Aug 2, 2014.

 1. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Sziasztok.

  Előrebocsátom, hogy nem értek a főzéshez.

  Kérdésem az, hogy a dinsztelni ige általánosan használatos-e az egész magyar nyelvterületen, vagy inkább regionális szóról van szó?

  (Némely kétnyelvű szótárban csak a párolni ige szerepel, de nem tudom, hogy ez pontos szinonimája-e a dinsztelni igének. Nagymamám annak idején dinsztelt májat, dinsztelt húst stb. szokott készíteni, sohasem párolt májat, párolt húst stb ....)
   
 2. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Nálunk (Szegeden) teljesen szokványos, de arra tippelnék, hogy az egész országban használt igéről van szó.
  Az értelmező szótárban is a párol igével magyarázzák, pedig szerintem sem ugyanarról a műveletről van szó - bár meg lehet védeni ezt a megközelítést is.

  Számomra a párolás vagy vízgőzben történik vagy pedig valami (vizet tartalmazó étel) nagyon alacsony hőmérsékleten, fedő alatti (lassú) "sütését" (mert zsiradék van alatta) jelenti. Szerintem ez utóbbi miatt lehet akár húst is párolni.
  További hasonlóság: mindkét ige jelentheti azt, hogy az étel elkészítésének ez csak része (általában az eleje), de az elkészítés módját is, amikor más technika nem követi ezt.

  Mégis azért érzek különbséget, mert az a benyomásom, hogy párolásnál a (lassú) vízgőzben puhulás/fövés a lényeg, míg a dinsztelésnél a zsiradékban történő - aránylag gyors - sütés.
   
 3. Encolpius

  Encolpius Senior Member

  Praha (Prague)
  magyar (Hungarian)
  Persze engem is sokszor érdekel, hogy egy bizonyos szót a népesség hány százaléka ismer, de azért nem hiszem, hogy a WR már arra is képes lenne, hogy arra adjunk választ, hogy "használatos-e az egész magyar nyelvterületen, vagy inkább regionális szóról van szó?".....meg kell nézni a nyelvatlaszt, hátha benne van, nekem sajnos nincs meg....
  A szót a családunkban használják, hamarabb ismertem, mint a resztelni szót.
   
 4. Olivier0 Senior Member

  Toulouse
  français - France
  Kissé avuló szóról van szó a Magyar etimológiai nagyszótár szerint.
  -- Olivier
   
 5. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Világos, igazából inkább az érdekel, hogy a dinsztelni "sztenderd" szó-e a magyarban, vagy a "helyes" kifejezés a párolni. Egyetertértek Zsannával, mi sem teljesen ugyanabban az értelemben használjuk a két igét.
  Ez lesz a válasz a kérdesemre.
   
 6. Encolpius

  Encolpius Senior Member

  Praha (Prague)
  magyar (Hungarian)
  A MEK legújabb kiadásában nem szerepel a "kissé avuló" jelző.

  dinsztel ts ige Konyha <ételneműt> párol. [ném]
   

Share This Page

Loading...