droszt

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!

A mai újságban láttam az alábbi mondatot:
Eltűntek a régi autók a drosztokról.

Feltételezem, hogy a taxik várakozó helyeivel lehet kapcsolatban ez a szó, de még sosem hallottam.

Ti ismeritek a jelentését (és esetleg az eredetét)?

Köszönöm előre is a meglátásokat.
 
  • AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Szia!

    Én ismertem a szót "taxiállomás" jelentésben, bár aktívan sosem használtam. Az eredetén már én is tűnődtem, és két verziót is találtam rá a neten.
    Az egyik személynévi eredetű, Droszt Tivadar német mérnők nevéből. A másik a német drosseln (=lovat kiköt) igéből származtatja.
    Az elsőt az alábbi cikk is említi:
    100 éve taxizik Budapest

    Gyanús, hogy németes helyesírással, Theodor Drost nevére rákeresve a neten semmit sem találni.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Köszi, AndrasBP. :thumbsup:
    Lehetséges stilárisan besorolni valahogy?/ Pl. lehetne kifejezetten pl. újságírói nyelvezet része?
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Hát, én inkább szakzsargonnak nevezném, amit az újságírók is átvettek. Kellene a szó használatáról egy felmérést végezni taxisok körében.:)
     
    < Previous | Next >
    Top