eğilimi var(mış) gibi görünüyor.

Şafak

Senior Member
Selam,

Bu cümlede "varmış gibi" ve "var gibi" arasında herhangi bir fark var mı acaba? Bildiğim kadarıyla böyle cümleler '-mış' kulağa hoş geliyor. Haklı mıyım?

Onun şeyleri abartmak için bir eğilimi var gibi görünüyor.
Onun şeyleri abartmak için bir eğilimi varmış gibi görünüyor.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla,
JW.
 
  • misi2991

    Senior Member
    Turkish
    Selam,

    Şahsen ben aralarında pek bir fark göremiyorum. Yalnız "şeyleri abartmak" ifadesi pek doğru değil. "Olayları abartmak" diyebilirsiniz. İlla "şeyler" kelimesini kullanmak istiyorsanız önüne "bazı" sıfatını koyarak kullanabilirsiniz ("bazı şeyleri abartmak"). Ayrıca "abartmak"tan sonra "için" kelimesinin kullanılmasını da pek doğru değil. Onun yerine "gibi" kelimesini kullanabilirsiniz, ama iki tane "gibi" kulağı biraz tırmalayabilir. O yüzden bence en doğalı şöyle demek:

    Onun olayları abartma eğilimi var(mış) gibi görünüyor.
     

    Şafak

    Senior Member
    Anladım. Çok teşekkür ederim. Sadece açıklamanda bu şeyi anlamadığımdan emin değilim: nun yerine "gibi" kelimesini kullanabilirsiniz, ama iki tane "gibi" kulağı biraz tırmalayabilir.

    Yani 'Onun bazı şeyleri abartmak gibi bir eğilimi varmış gibi görünüyor' diyor musunuz? Öyle mi? kulağıma hiç mi hiç hoş gelmiyor. :D

    Önerdiğin şeyden hoşuma gidiyorum. Sağ olun.
     

    RimeoftheAncientMariner

    Senior Member
    Turkish-Turkey
    Onun şeyleri abartmak için bir eğilimi var gibi görünüyor. - it seems as though he has a knack for exaggerating things
    Onun şeyleri abartmak için bir eğilimi varmış gibi görünüyor. - it seems as if___

    i can best explain.
     

    Cagsak

    Senior Member
    Onun şeyleri abartmak için bir eğilimi var gibi görünüyor. - it seems as though he has a knack for exaggerating things
    Onun şeyleri abartmak için bir eğilimi varmış gibi görünüyor. - it seems as if___

    i can best explain.
    Onun bazı şeyleri abartmaya eğilimi var gibi görünüyor. = Onun bazı şeyleri abartmaya eğilimi varmış gibi görünüyor.
    To me, there is no difference between these two phrases.
     
    Top