-e -a iyelik eki

stdbrk

Member
Turkish - Turkey
Sorumu örnek üzerinden açıklayayım.
- He asked me ... / Bana sordu
- why are you doing this to me? / Bana neden bunu yapıyorsun?

Her iki cümlede de bana diyoruz fakat birinde me'den önce to kullandık diğerinde kullanmadık. Sebebi nedir?
 
  • srknpower

    Senior Member
    Turkish
    Çok kısıtlı bir bilgiyle açıklayacağım.
    Öncelikle ask ve yanında “direct object” olursa her zaman ask + direct object olur. “To” kullanılmaz. Burada “me” bizim direct objectimiz. Ama mesela “He asked about her to me.” olsaydı “to” kullanılacaktı. Çünkü burada “me” direct değil indirect object.
    Ama şu da var. Mesela “She explained to me.”. Bu cümlede de “me” direct object olmasına rağmen “to” alıyor. Yanlış bilmiyorsam bunun bir mantığı yok. Fiilere göre ezberleyeceksiniz

    İkinci örnekte, “doing this to me” alıntısında “this” direct “me” ise indirect object’ imiz. O sebeple me’ nin yanında to kullanılıyor.

    Eminim daha iyi açıklayanlar olacaktır. Benim bilgim bu kadar. :)
     

    stdbrk

    Member
    Turkish - Turkey
    Çok kısıtlı bir bilgiyle açıklayacağım.
    Öncelikle ask ve yanında “direct object” olursa her zaman ask + direct object olur. “To” kullanılmaz. Burada “me” bizim direct objectimiz. Ama mesela “He asked about her to me.” olsaydı “to” kullanılacaktı. Çünkü burada “to” direct değil indirect object.
    Ama şu da var. Mesela “She explained to me.”. Bu cümlede de “me” direct object olmasına rağmen “to” alıyor. Yanlış bilmiyorsam bunun bir mantığı yok. Fiilere göre ezberleyeceksiniz

    İkinci örnekte, “doing this to me” alıntısında “this” direct “me” ise indirect object’ imiz. O sebeple me’ nin yanında to kullanılıyor.

    Eminim daha iyi açıklayanlar olacaktır. Benim bilgim bu kadar. :)
    Teşekkürler güzel açıklamışsınız.
    İngilizce kategorisinde de sordum orda da cevap geldi. Bakmak isteyen varsa
    why "to" ?
     

    srknpower

    Senior Member
    Turkish
    Teşekkürler güzel açıklamışsınız.
    İngilizce kategorisinde de sordum orda da cevap geldi. Bakmak isteyen varsa
    why "to" ?
    Rica ederim, bu arada diğer bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorum ama “explain to me”deki “me”nin direct object olduğundan çok emin değilim. Siz bana çok da güvenmeyin orada. :)
     

    emre aydın

    Senior Member
    Turkish
    Rica ederim, bu arada diğer bilgilerin doğru olduğunu düşünüyorum ama “explain to me”deki “me”nin direct object olduğundan çok emin değilim. Siz bana çok da güvenmeyin orada. :)
    Explain (something) to somebody

    Yani somebody yine indirekt.
     
    < Previous | Next >
    Top