Eldobható mobil

< Previous | Next >

Zsanna

ModErrata
Hungarian - Hungary
Sziasztok!

Eddig csak amerikai filmek fordításakor hallottam ezt a kifejezést: eldobható mobil, de ma reggel a helyi újságunk vezércikkében is szerepelt. (Tehát nem egy esetleges rossz fordítás volt. A letartóztatott személyek birtokában lévő tárgyak felsorolásakor említették.)
Valószínűleg feltöltőkártyás telefonra értik (mert másra nem tudok gondolni), de nem vagyok benne biztos.

Tudtok erről valamit?

Köszi előre is.
 
 • arlett

  Member
  Hungarian
  Itthon még nem láttam eldobható mobilt, külföldön már igen. Egyszerű, nagyon olcsó telefonok előre feltöltött összeggel, melyekben a SIM-kártya nem névre szóló (legjobb tudomásom szerint, így szerződés sem kell hozzá).
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Köszi arlett, így már van értelme.
  Ezek egyébként itthoni "rosszcsontok" voltak - igaz, franciákkal álltak üzleti viszonyban, így lehet, hogy külföldről szerezték be.
   

  aui

  New Member
  hungarian - hungary
  Burner phone az angol kifejezés. Feltöltőkártyás mobilra értik, ahol (külföldön több helyen előfordul) nem kell regisztrálni, szem.ig.-et mutatni, csak lefeszed a boltból, feltöltöd és 1 hónap mulva elfelejted.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Köszi, aui - és üdv a fórumon!:) Az angolt nem ismertem hozzá, majd megnézem.
  Tehát akkor csak a SIM az "eldobható", maga a telefon nem?
   

  lawsociety

  Member
  Hungarian
  Szigorúan véve minden eldobható. Még az agyunk is. :)
  Komolyra fordítva azért eldobás a sorsa ezeknek a telefonoknak (ha jól tudom) mert főleg gengszterek, drog-dealerek, embercsempészek és hasonló alvilági lények használják, pontosabban mondva kihasználják azon adottságát, hogy nem kell hozzá személyazonosság. Mindenki megnyugtatására, ismereteim a Wire c. sorozatból származnak (amit mellesleg melegen ajánlok, mert nagyon jó!).
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Köszi, lawsociety és üdv a fórumon!
  Igen, persze, de az eldobható engem azokra a régebbi eldobható fényképezőgépekre emlékeztetett, amelyeket tényleg az ember csak addig használt, ameddig el nem vitte előhívatni a képeket róla és utána vette a következőt a további fényképezéshez. Ezért nem igazán értettem, hogy milyen lehet az eldobható mobil, mert olyan telefonról nem tudok, ami "egyben van a SIM kártyával" (tehát nem lehet "utántölteni" - pénzzel).
   

  lawsociety

  Member
  Hungarian
  Ha jól tudom, használható lenne tovább is elméletileg, de azért cserélik gyakran, hogy ne hagyjanak maguk után nyomokat, ne váljanak könnyen lekövethetővé. Az egyik definíció azt írja, hogy 1-2 hónapig használható utántöltés nélkül, utána automatikusan kivonódik a forgalomból. Tehát feltételezem, hogy utántölthető lenne, de nem teszik.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Utánanéztem angolul is (itt pl. elég részletes a leírás) és úgy látszik, hogy egész összetett a dolog, de nem annyira magára a készülékre vonatkozik, mint a számra (amit az ember nem akar örökre megtartani és nem pusztán sötét okoból;)).
  A cikk is azt írja, hogy a Wire c. műsor miatt vált ismertté, annak ellenére, hogy már korábban is létezett, valamint, hogy sokan keverik a feltöltőkártyás mobillal, pedig a cikk szerint a kettő nem ugyanaz. (Összefoglaló néven: "pay as you go devices" angolul - ez is az is.)

  3 lehetséges módszert említ az ideiglenes számhasználatra:
  - feltöltőkártyás mobilt veszünk, és amikor a számra nincs tovább szükség, eldobjuk a telefont. (Ez volt az a variáció, ami a legpazarlóbb - és emiatt elég valószínűtlen megoldásnak látszott, legalábbis normál átlagember számára. De létező jelenség.)
  - a 2. variáció is egy aránylag régi "trükk": a számunk blokkolása valamilyen (országtól függő) szám beütésével.
  - a Burner applikáció letöltése, amivel új telefonszámo(ka)t hozhatunk létre speciális (üzleti, család, randi stb.) célokból (mert nem csak a bűnözöknek lehet hasznos;)).
  Érdekes, hogy mind a 3 variáció a "burner phone" kategóriájába tartozik. Mostmár tudjuk.:idea:
  Minden esetre köszi mindannyiótoknak a segítséget!
   
  Last edited:

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  A Wikipédia leírásából még arra is fény derült, hogy az egész valószínűleg azzal is összefüggésben áll, hogy az USÁ-ban megszűnik a szám, mihelyt a feltöltőkártyáról lefogy a pénz (mivel azután nem hívható, de SMS sem küldhető rá). Tehát teljesen használhatatlanná válik a telefon. Viszont akkor sem a telefont kell eldobni szerintem, hanem a SIM kártyát, tehát ez az "eldobható mobil" kifejezés mégiscsak félrevezető.
   
  < Previous | Next >
  Top