Expert: uItspraak en meervoud

eno2

Senior Member
Dutch-Flemish
Hallo

Zowel experts als experten is correct. De meervoudsvorm op -en komt vooral in België voor.

Het woord expert wordt in Nederland gewoonlijk uitgesproken met [èr], zoals militair. Als meervoud ligt dan de vorm experts [èrs] voor de hand. In België wordt expert ook uitgesproken met [ert], zoals Bert, en komt naast experts [èrs] ook de meervoudsvorm experten [ertə(n)] voor.
expert: experts / experten

Ik zeg expert niet helemaal zoals 'Bert', eerder zoals 'kirt, van 'kirren'. En mijn meervoud is 'experten'. Zoals 'flirten'. 'Experts' lees ik dan ook als de Engelse uitspraak.

Wie zegt expert/experts zoals 'militair'?
 
  • Red Arrow

    Senior Member
    Dutch - Belgium
    Ik zeg 1 ekspèr, 2 ekspèrs. Ik hoor ook soms 1 ekspert, 2 experten. Ik ben het dus eens met je bron.

    Een Engelse er-klank gebruiken lijkt me iets voor managers. :D
     

    eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    Ik zeg 1 ekspèr, 2 ekspèrs. Ik hoor ook soms 1 ekspert, 2 experten. Ik ben het dus eens met je bron.
    Dank je

    Een Engelse er-klank gebruiken lijkt me iets voor managers. :D

    Het is niet zo dat ik dat gebruik. Het is zo dat ik 'experts' las in een artikel in HLN en ik lees dat automatisch als de Engelse 'experts', en niet als 'ekspert' noch ekspèrs, aangezien ikzelf altijd 'experten' gebruik.[/QUOTE]
     
    Top