-eyi, -meyi eklerinin anlamları

< Previous | Next >

Ramisadeh

Senior Member
Arabic
Merhabalar, Bilal Hancı’nın bir şarkısını dinlerken bu sözler okunuyordu:
Yar yanumdan geçeyi
Selam bile vermeyi
Darlan yüreğum darlan
Giden geri gelmeyi

Ben bu şarkı Trabzon aksanıyla okunmuş olduğunu biliyorum, ama -eyi, -meyi eklerinin Trabzon aksanına ait özellikler olup olmadığını da tamamen ne demek oldukları bilemedim. Bana yardım bir verir misiniz Allah razi olsun.
 
Last edited:
  • rarabara

    Senior Member
    Turkish
    selamlar,

    bilal hancı diye bir edebi eser vermiş bir kişiliği ilk defa duymakla beraber , şarkının anlamını yazayım ..

    Yar yanumdan geçeyi / yar yanımdan geçiyor
    Selam bile vermeyi / selam bile vermiyor
    Darlan yüreğum darlan / Darlan yüreğim darlan
    Giden geri gelmeyi / giden geri gelmiyor.

    istanbul türkçesiyle yazımı bu şekilde.

    aktarmak istediği fikre gelince: yazarın sevdiği bir kimse bulunmakta ve ondan söz etmektedir. sevdiğinin yanından geçerken ona selam vermesini, hasbihal etmesini beklemekte ancak beklentileri gerçekleşmediği gibi (son msra çözümlenemedi,yazar ne demek istedi? ,muhtemelen sevdiği uğruna kaybettiklerine olan üzüntüsünü ifade etmekte.
     
    Last edited:

    rarabara

    Senior Member
    Turkish
    Ben bu şarkı Trabzon aksanıyla okunmuş olduğunu biliyorum, ama -eyi, -meyi eklerin Trabzon aksanına ait özellikler olup olmadığını da tamamen ne demek oldukları bilemedim. Bana yardım bir verir misiniz Allah razi olsun.
    evet trabzon (karadeniz) aksanında böyle bir kullanım bulunmakta. Ancak bu haliyle Anadolu'nun bazı bölgelerinde de kullanılıyor olabileceğini düşünüyorum.
    buradaki -eyi ,3. tekil şahıs ile olan çekimlenmenin anadolu ağzı ile olan biçimi.
    aynı şekilde -meyi ,vermek yapısındaki mastar görevinde olan bir ek + 3. tekil şahıs ile çekimlenme.

    başka sorunuz veya anlaşılmayan bir yer var ise , açıklayabilirim veya tekrar anlatabilirim
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top