fűzfapoéta

< Previous | Next >
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Jó kérdés, kicsit utána kellett néznem. :thumbsup:
    O. Nagy Gábor szerint (lásd pl. a Mi fán terem? c. könyvét) a fűzfa még fának is rossz minőségű (mert túl puha), emiatt valaminek a hitvány voltát hangsúlyozza. De az értéktelenség duplán hangsúlyozott, mert már a fa (jelző) önmagában is erre utal. Ugyanis, ha megnézzük, hova kerül az arany, ezüst, réz, vas stb. értékjelzők sorában: legutoljára.
    (Másik példának hozza fel a "fabatkát sem ér" szólásban az első szót. A batka kis értékű pénz volt, és a fa előtte nem azt jelzi, hogy fából készült pénz, hanem hogy még a legkisebb pénzértékét sem éri el az a dolog, amire utal.)
     

    franknagy

    Senior Member
    Köszi Zsanna!
    A fűzfapoéta ezek szerint a fa- előtaggal silánynak jelölt emberi tulajdonságok közé tartozik, mint a
    fafejű és a fatökű, focistáról a falábú.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, bár a falábú egy kicsit félreérthető (szövegösszefüggés nélkül pláne), mivel tényleg létezik fából készült láb is.;)
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Zaicz Gábor etimológiai szótára további példákat is hoz a XVIII.sz-ból:

    fűzfakatona (rossz, hitvány katona)
    fűzfadiák (rossz diák)

    Ezeket sosem hallottam, úgy tűnik, a mai nyelvben csak a fűzfapoéta maradt meg.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Érdekes, eddig csak a fűzfapoétát ismertem én is. Van még olyan, hogy "bot csinálta" (poéta, vagy bármi más), de ez talán külön téma (bár általában a bot is fából van).
     
    < Previous | Next >
    Top