fairweather friend

vincix

Senior Member
Romanian
Există un corespondent în limba română pentru fairweather friend? Am găsit în unele surse incerte „prieten de vreme bună”. Există așa ceva în limba română? Cum se poate traduce altfel?
 
 • farscape

  mod-errare humanum est
  Romanian
  A fair weather friend nu e prieten to begin with (prietenul la nevoie se cunoaşte)

  prieten făţarnic, ipocrit, fals, cu două feţe?
  prieten pe care nu te poţi baza, care nu te ajută la nevoie?


  Prieten de vreme bună pare totuşi un calc, dacă mă-ntrebi pe mine :)

  f.
   

  vincix

  Senior Member
  Romanian
  Da, și mie îmi sună a traducere mot à mot, dar o văzusem la un moment dat pe internet și nu știam dacă ar fi într-adevăr o variantă reală și în română :)
   

  irinet

  Senior Member
  Romanian
  Bună,
  Cred că expresia căutată este "manta de vreme rea", însemnând a) prietenul pe care, de obicei, nu-l bagi înseamă, dar la nevoie, îți aduci aminte de el' (v. Dexonline). b) Este folosită şi în neînțelegerile dintre iubiți atunci când apar îndoieli referitoare la fidelitate: "Ce sunt eu, mantaua ta de vreme rea?!" :mad: - sunând astfel ca o întrebare retorică a celui care se crede înşelat.
   
  Last edited:

  vincix

  Senior Member
  Romanian
  Mulțumesc pentru sugestie. Nu știam de ea. Numai că în cazul ăsta eu am nevoie de cel care profită, nu cel de care se profită. Asta dacă nu reușesc să reformulez cumva :) Dar oricum, am învățat ceva foarte folositor. Nu am în față acum citatul, dar când dau de el o să văd dacă reușesc să formulez astfel încât să folosesc expresia!
   

  irinet

  Senior Member
  Romanian
  Tot în DEX găseşti şi 'a-şi întoarce mantaua după vânt', deci e posibil să fie sinonimul 'prietenului care se întoarce după cum bate vântul'.
   

  vincix

  Senior Member
  Romanian
  Sigur, dar până acum pare să fie cea mai adecvată soluție din punctul de vedere al registrului. E nevoie de o expresie, cu siguranță.
   

  Zareza

  Senior Member
  Romanian
  „Mulți sunt prietenii, dar la vreme bună. În vremea încercărilor însă abia de vei afla vreunul.”

  Sfântul Maxim Mărturisitorul (580-662) în Filocalia 2 - Capete (capitole) despre dragoste
   
  Top