fer gruar

ohquenick

Senior Member
Castellano, España
Hola. He vist més de una vegada aquesta frase en la novel·la El temps de les cireres. Suposu, crec que és obvi, que l'Esteve per qualsevol raó, no volia que la dóna de les belles mans, la Patricia, s'enutgés. Mireu si us plau

Les teves mans són maravelloses, li deia l'Esteve quan passava una temporada que no la volia fer gruar....​

Ni al diccionari ni a l'Optimot he trobat pel que fa a "fer gruar". Si que en parla de "gruar". Son que fan les aus...

Us agrairia qualsevol comentari
 
 • Agró

  Senior Member
  Spanish-Navarre
  DCVB
  gruar
  2.
  intr. Entretenir-se massa sense arribar a anar-se'n o a fer allò que caldria (men., eiv.); cast. detenerse, remolonear. «Hala, no grueu, que fareu tard!»
  3. intr. o tr. Desitjar vivament (una cosa que es fa esperar molt); cast. suspirar, ansiar. Els va vendre a fiar un sacotell de mongetes i no el va cobrar sinó després d'haver gruat tres mesos, Ruyra Pinya, ii, 175. Y donchs, que no n'han fet may, de tortells de duro, que me'ls fan gruar tant? Vilanova Obres, ix, 77. Al fort dels amohinos, si l'havia gruada, aquexa soletat!, Oller Pil. 255. Amb el propòsit de fer-los gruar l'herència, Llor Jocs 38.

  Diria que el tercer significat seria el més adient, però potser amb una mica més de context...
   

  Penyafort

  Senior Member
  Catalan (Catalonia), Spanish (Spain)
  Ni al diccionari ni a l'Optimot he trobat pel que fa a "fer gruar". Si que en parla de "gruar". Son que fan les aus...

  Tant al DIEC com al GDLC no hi ve fer gruar com a expressió, però sí recullen gruar amb el significat de desitjar vivament una cosa que es fa esperar molt.

  A l'Optimot, sí apareix fer gruar com a expressió, que tradueix com a alargar los dientes a alguien, tot i que en castellà jo sempre he dit "poner los dientes largos", no "alargarlos".
   
  Top