Flashcards

eno2

Senior Member
Dutch-Flemish
Hi,
< a plethora of teachers and students love studying with flashcards>
Flashcard carte memoire flash card: a card containing a small amount of information, held up for pupils to see, as an aid to learning.

Niets te vinden in het Nederlands..... Enkel in het Frans. Help
Fiche + ? Geheugenfiche? Geheugenkaart? Neologisme?
Flashcard zal wel weer het beste zijn...
 
  • eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    Hi,
    Yes, of course, kaarten. As there is nothing more specific...

    I've had a look at your links. I have ~ 1000 pages of wordlists on PC (6 languages): my personal wordbank. Should I feed them into flashcards? I'm not looking out for 'more work'...
     

    L'irlandais

    Senior Member
    Ireland: English-speaking ♂
    You can create flash cards on that website easily enough. Use them on screen rather than printing them off.
    It’s principally for getting the words into your active vocabulary. So it depends if you need them in everyday life, I guess.
    Perhaps distilling down these passive vocabulary lists might be a useful exercise.
     

    eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    (yes, flashcards are cards like schoolboys are boys :) )

    But I would have to introduce all the info myself. I won't do that. The thread to discuss flashcards that generated my consultation is here
    It’s principally for getting the words into your active vocabulary. So it depends if you need them in everyday life, I guess.
    Perhaps distilling down these passive vocabulary lists might be a useful exercise.
    Yes, that I understand.
     
    Last edited:

    Red Arrow

    Senior Member
    Dutch - Belgium
    Allemaal goed, zolang het maar een verkleinwoord is:
    "woordjes"
    "woordkaartjes"
    "kaartjes"

    Bij "kaart" denk ik aan een kaartspel, een wenskaart, een bankkaart, een bibliotheekkaart, een wereldkaart... Iets met waarde, geen kleine stukjes papier.

    Informeel noemt iedereen dit hier "woordjes". Misschien een beetje kinderachtig, maar het is dan ook vooral iets voor kinderen.
    "Ik heb woordjes gemaakt." = I have made flashcards.
    "Waar heb ik m'n woordjes ook weer gelegd?"

    Het woord "steekkaarten" wordt gebruikt als het gaat over een papieren database (mijn tandarts had dat nog, een lade met honderden fiches/steekkaarten...) of over de papiertjes die je vasthoudt tijdens een presentatie. Misschien kan je flashcards ook steekkaarten noemen?
     

    eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    Er lijkt geen geijkte vertaling te bestaan.
    Woordkaartjes bevalt me.
    Als de gespecialiseerde website van l'Irlandais het woord 'kaarten' gebruikt, dan is dat al een goed argument voor 'kaarten', maar het bevalt mij helemaal niet.
     

    eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    Kaart is weigh too general and has weigh too much meanings.
    Bij "kaart" denk ik aan een kaartspel, een wenskaart, een bankkaart, een bibliotheekkaart, een wereldkaart... Iets met waarde, geen kleine stukjes papier.
    Also:

    zelfst.naamw. (m./v.)
    Uitspraak:[kart]
    Verbuigingen:kaart|en (meerv.)
    1)stuk papier met plaatsen, wegen en andere aardrijkskundige gegevens geografie




    Voorbeeld:`de kaart van Nederland`
    in kaart brengen((iets) inventariseren en er inzicht in geven) `Het was hun taak om de slachtoffers in kaart te brengen.`
    2)stuk dik papier met een afbeelding of tekst die je aan iemand kunt sturen




    Voorbeelden:`uit Parijs een kaart met de Eiffeltoren naar huis sturen`,
    `een kaart met een gelukwens sturen naar iemand die jarig is`,
    `rouwkaart`
    Synoniem:briefkaart
    3)een van de stukjes dik papier met een afbeelding en cijfer, waarmee je een spel kunt spelen




    Voorbeelden:`een spel kaarten`,
    `goede kaarten in handen hebben`
    Synoniem:speelkaart
    Dat is geen haalbare kaart.(dat plan kan niet slagen)
    open kaart spelen(eerlijk zijn)
    je kaarten op tafel leggen(duidelijk maken wat je van plan bent)
    4)lijst met gerechten




    Voorbeeld:`de ober om de kaart vragen`
    Synoniemen:spijskaart, menukaart
    5)bedrukt papier of plastic met informatie
    Voorbeelden:`klantenkaart`,
    `studentenkaart`

    De betekenis van 'fiche' ontbreekt hier dan nog.


    --------------------------------------------------------------------


    Look at it this way:


    If you use 'kaart' to design flashcards beyond the context of your website, nobody will even think of 'flashcards' So at least you would have to use a periphrasis in Dutch or a description a compound noun to make yourself understood.
     
    Last edited:

    L'irlandais

    Senior Member
    Ireland: English-speaking ♂
    Fair enough. But they are used like speelkaarten in the sense they are used for learning languages thru’ play which is how young children learn their mother tongue. Tend to be small handy sized for easy manipulation.
     
    < Previous | Next >
    Top