Gebruik van zinsadverbia zoals "immers" en "echter"

ThomasK

Senior Member
Belgium, Dutch
Ik ben teksten aan het nalezen en bots opnieuw op het vermijden (en volgens mij ontbreken) van zinsadverbia. Die lijken wat verouderd, maar ik mis ze hier bijvoorbeeld, al wil ik ze best vermijden als dat kan.

Hier gaat het mij om de "zeker". Daarmee wil de auteur herhaling van "echter" vermijden, maar ik vind het niet echt goed passen. Ik zou gaan voor: "Daarmee willen wij die mensen zeker niet met de vinger wijzen." ik merk dat ik nu "daarmee" gebruik, dus geen tegenstelling aangeef, maar die legt duidelijker de link met vorige overweging lijkt mij. Of zien jullie nog andere middelen?

Wat "De selectiviteit waarmee mensen het gedrag van anderen labelen is echter wel zorgwekkend wanneer er zich op basis van contextuele en/of individuele kenmerken een vast patroon ontwikkelt. Het is zeker niet de bedoeling die mensen met de vinger te wijzen: dit gebeurt vaak onbewust.
Hartelijk dank!
 
 • ThomasK

  Senior Member
  Belgium, Dutch
  Jawel, hoor, maar die vooral de aard van het verband aangeven: immers, daarentegen, echter, evenwel, enz. Maar ik moet eerlijk bekennen: hier was er een gebruikt, maar ik vond het nodig om een louter verwijzend bijwoord (voor mij eigenlijk een samenstelling van een prepositie + vnw.) toe te voegen.
   
  Top