Gezocht: Online corpus over het Nederlandse taal

Lorilin

New Member
English - USA
Hoi!

Ik ben nieuw hier. Ik kan niet goed Nederlands schrijven/spreken, maar het kan ik wel verstaan. (Jullie mogen graag correcties maken als ik gekke dingen schrijf!)

Ik zoek een online corpus zoals dit (maar over het Nederlands): Words and phrases: frequency, genres, collocates, concordances, synonyms, and WordNet

Met een corpus kan je makkelijk een heel deel nuttige informatie over woorden, frasen, frequenties, enz. opzoeken. Je kan ook zien het verschil tussen bijvoorbeeld spreektaal, schrijftaal, akademisch taal, enz.

Is er ergens een soortgelijke online resurs voor het Nederlandse taal?

http://context.reverso.net/english-dutch werkt goed om frasen op te zoeken, maar het geeft geen informatie over frequentie of spreektaal/schrijftaal.

Alvast bedankt,
Lori
 
 • eno2

  Senior Member
  Dutch-Flemish
  Frequentie-informatie over het Nederlands is zo goed als ontoegankelijk voor "leken". En zeker al gratis. Voor universitairen (en taalonderzoekers natuurlijk) is dat wel mogelijk. Bovendien bestaat er WEINIG frequentieonderzoek. Wat ik heb en gebruik zal ik (later) melden.
  Het beste dat je voor de rest kan doen is een betaald online Van Dale abonnement nemen.
  There are few frequency studies and free info is inexistent except for academics. I have a few minor links which I will later post.
  For the rest: the best you can do is subscribe to Dikke Van Dale online.


  Online corpus over het Nederlandse taal => de

  Is er ergens een soortgelijke online resurs voor het Nederlandse taal? => ? Ressource? Research?
   
  Last edited:

  Lorilin

  New Member
  English - USA
  Bedankt, eno2! Ik ga de Van Dale abonnement onderzoeken.

  Jammer dat er geen openbaar corpus is.

  Mijn tweede taal is Zweeds. "Resurs" was maar een gok. Ik bedoelde ongeveer het volgende: bron, hulpbron, middel, gereedschap. Ik weet niet welk woord best past.

  Bedankt voor de correcties!
   

  eno2

  Senior Member
  Dutch-Flemish
  ? Dikke Van Dale geeft spreektaal aan als het woord spreektaal is, dacht ik.

  nou
  bijwoord 1 NL; spreektaal
  nu2
  Of soms: "informeel".
  Zoals bij het Belgische "goesting" (lust, trek, zin, smaak) en "kotsbeu" (iets zat zijn).
   
  Last edited:

  Hans Molenslag

  Senior Member
  Dutch
  Mijn tweede taal is Zweeds. "Resurs" was maar een gok. Ik bedoelde ongeveer het volgende: bron, hulpbron, middel, gereedschap. Ik weet niet welk woord best past.
  Resources of resurser is inderdaad geen bestaand leenwoord in het Nederlands. Maar je geeft zelf al enkele goede synoniemen. Vaak is middelen of hulpmiddelen een bruikbare vertaling. In dit concrete geval zou ik waarschijnlijk bronnen hebben gekozen.
   

  eno2

  Senior Member
  Dutch-Flemish
  Je kan eens proberen of ze je hier willen accepteren als lid, bij deze Corpus-specialisten:

  Het corpus is nog in ontwikkeling, daarom stellen we uw reactie zeer op prijs. Om gebruik te kunnen maken van de bètaversie van het Corpus Hedendaags Nederlands heeft u een account nodig bij een wetenschappelijke organisatie (bijvoorbeeld een universiteit). Heeft u geen account bij een academische instelling? Dan kunt er bij CLARIN.EU een aanvragen.

  http://www.ivdnt.org/nieuws/1012-corpus- hedendaags-nederlands
  Ik heb via Clarin.EU geprobeerd een account te krijgen bij een academische instelling, maar ze wezen mij af na mijn credentials opgevraagd te hebben, en wel omdat mijn taalbijdragen ...'aan commerciële websites gelieerd waren'...:(:rolleyes:
   
  Last edited:
  < Previous | Next >
  Top