hétköznap

< Previous | Next >
 • Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  Igen, én is úgy tudtam.
  Az Akadémia Kiadó értelmező szótárában ez a definíció áll:
  hétköznap B I. fn Két vasárnap közötti nap, nem ünnepnap. | vál Eseménytelen, dolgos nap. Az élet hétköznapjai.
  II. (hsz-ként) Ilyen nap(ok)on. Csak hétköznap jár.
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Szerintem ma már a szombatot inkább hétvégi napnak érzékeljük (úgy mint a vasárnapot), tehát már nem hétköznapinak. A munkanap jelentése annyiban más (gondolom), hogy hétköznap is lehet ünnep, ami esetleg nem munkanap, de hétköznapnak számít.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Igen, francis, de nem akkor, ha pl. ruháról van szó, ami lehet hétköznapi vagy ünnepi. (Tehát, ha pl. keddre esik egy ünnep, akkor kedden vesszük fel az ünnepi ruhát.:))
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Igen :). Eredetileg a vasárnap is ünnepnek számított (beleértve az öltözködést is), tehát ilyen értelmeben csak ünnepnapok és hétköznapok voltak. Később a szombat munkaszüneti nappá vált és a vasárnapot ma már nem tartjuk ünnepnek (öltözködés szempontjából se), viszont vannak állami és egyházi ünnepek is, amelyek hétköznapra esnek, de nem munkaszüneti napok ... Úgyhogy nem csodálom, hogy nem elég egyértelmű a szóhasználat.
   

  Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  Közben eszembe jutott, hogy megvan a Tinta Könyvkiadó szótára is (nem szeretem), és ebben ez áll (még nagyobb káosz): :)
  1. Két vasárnap közti napok egyike. Hétköznap nem jár templomba, csak vasárnap.
  2. Munkával töltött nap. Hétköznap minden üzlet nyitva tart.
  :mad::confused:
   

  xdya

  New Member
  Hungarian
  A szombat a menetrendekben szabadnapként szerepel. A vasárnap és ünnepnapok munkaszüneti napok, a többi pedig hétköznap.
   

  tvigh

  New Member
  Hungarian
  Szerintem a "hétköznap" jelentését inkább valami ellenében tudjuk meghatározni. Hétköznap öltönyt veszek fel, míg hétvégén kényelmesebb ruhát. Ekkor a hétköznap nyilvánvalóan "hétfőtől péntekig" jelentésben áll. A Tinta-féle szótár is ezt a megközelítést tükrözi. Olyan nap, amely nem tüntethető ki a mondatban használt módon. Például amelyek nem munkaszüneti napok, nem ünnepek, nem hétvégi napok stb.
   
  < Previous | Next >
  Top