hétköznap

< Previous | Next >
  • Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    Igen, én is úgy tudtam.
    Az Akadémia Kiadó értelmező szótárában ez a definíció áll:
    hétköznap B I. fn Két vasárnap közötti nap, nem ünnepnap. | vál Eseménytelen, dolgos nap. Az élet hétköznapjai.
    II. (hsz-ként) Ilyen nap(ok)on. Csak hétköznap jár.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Szerintem ma már a szombatot inkább hétvégi napnak érzékeljük (úgy mint a vasárnapot), tehát már nem hétköznapinak. A munkanap jelentése annyiban más (gondolom), hogy hétköznap is lehet ünnep, ami esetleg nem munkanap, de hétköznapnak számít.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Igen, francis, de nem akkor, ha pl. ruháról van szó, ami lehet hétköznapi vagy ünnepi. (Tehát, ha pl. keddre esik egy ünnep, akkor kedden vesszük fel az ünnepi ruhát.:))
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Igen :). Eredetileg a vasárnap is ünnepnek számított (beleértve az öltözködést is), tehát ilyen értelmeben csak ünnepnapok és hétköznapok voltak. Később a szombat munkaszüneti nappá vált és a vasárnapot ma már nem tartjuk ünnepnek (öltözködés szempontjából se), viszont vannak állami és egyházi ünnepek is, amelyek hétköznapra esnek, de nem munkaszüneti napok ... Úgyhogy nem csodálom, hogy nem elég egyértelmű a szóhasználat.
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    Közben eszembe jutott, hogy megvan a Tinta Könyvkiadó szótára is (nem szeretem), és ebben ez áll (még nagyobb káosz): :)
    1. Két vasárnap közti napok egyike. Hétköznap nem jár templomba, csak vasárnap.
    2. Munkával töltött nap. Hétköznap minden üzlet nyitva tart.
    :mad::confused:
     

    xdya

    New Member
    Hungarian
    A szombat a menetrendekben szabadnapként szerepel. A vasárnap és ünnepnapok munkaszüneti napok, a többi pedig hétköznap.
     

    tvigh

    New Member
    Hungarian
    Szerintem a "hétköznap" jelentését inkább valami ellenében tudjuk meghatározni. Hétköznap öltönyt veszek fel, míg hétvégén kényelmesebb ruhát. Ekkor a hétköznap nyilvánvalóan "hétfőtől péntekig" jelentésben áll. A Tinta-féle szótár is ezt a megközelítést tükrözi. Olyan nap, amely nem tüntethető ki a mondatban használt módon. Például amelyek nem munkaszüneti napok, nem ünnepek, nem hétvégi napok stb.
     
    < Previous | Next >
    Top