h = huone = makuuhuone?

Gavril

Senior Member
English, USA
Päivää,

Asuntomainoksissa lyhenne "h" tarkoittaa tietääkseni "huonetta".

Näin ollen esim. "3h+k+kph" = "3 huonetta + keittiö + kylpyhuone".

Pitäsikö kuitenkin tulkita "huone"-sanan tarkoittavan "makuuhuonetta" tällaisessa yhteydessä?

Minusta tuntuu nimittäin, että ilmaisuissa kuten "3h+k+kph" keittiön ja kylpyhuoneen ei ymmärretä kuuluvan "kolmeen huoneeseen".

Hyvää kesän loppua,
Gavril
 
 • 3h+k+kph = 5 erillistä huonetilaa.

  3h+k+kph on varsin tyypillinen asunto perinteisessä kerrostalossa. Keittiö/keittokomero, WC/kylpyhuone ja eteinen eivät sisälly "huoneisiin" vaan ne ilmoitetaan erikseen. Muiden huoneiden käyttötarkoitus on päätetty pitkälti jo arkkitehdin piirustuspöydällä (1 olohuone ja 2 makuuhuonetta), eikä sitä useinkaan tarvitse erikseen ilmoittaa. Jos kyseessä on vähän epätyypillisempi tapaus, esim. isompi asunto jossa on paljon huoneita, voidaan käyttää esim. lyhenteitä "oh" (olohuone), "mh" (makuuhuone), "alk" (alkovi), "khh" (kodinhoitohuone) jne. Joskus nuo myynti-ilmoitukset voivat olla aika kryptisiäkin.
   
  Kiitos -- tämä poikkeaa huomattavasti englanninkielisten maiden (tai ainakin Yhdysvaltain) tyypillisestä tavasta mainostaa asuntoja.

  Täällä on tapana kuvata/luokitella asuntoja makuuhuoneiden lukumäärän mukaan. Mainoksissa lukee esim. "3 br apartment" (br = bedroom), "2 br 1 bath 1 kitchen", tms.

  Muiden huoneiden käyttötarkoitus on päätetty pitkälti jo arkkitehdin piirustuspöydällä (1 olohuone ja 2 makuuhuonetta), eikä sitä useinkaan tarvitse erikseen ilmoittaa.

  Onko järkevä olettaa, että "3h" tarkoittaa yleensä 2 makuuhuonetta ja 1 olohuonetta, ja että "2h" tarkoittaa 1 mh:ta ja 1 oh:ta, jos ei toisin ilmoiteta?
   
  Onko järkevä olettaa, että "3h" tarkoittaa yleensä 2 makuuhuonetta ja 1 olohuonetta, ja että "2h" tarkoittaa 1 mh:ta ja 1 oh:ta, jos ei toisin ilmoiteta?
  Tuo on suurimmassa osassa tapauksista toimiva oletus.

  Asuinhuone (jollainen siis ilmoitusten "h" on) on itse asiassa laissa määritetty Suomessa. Tärkeimpiä pointteja ovat pinta-alan ja huonekorkeuden minimit. Sen lisäksi huoneessa on pakko olla ikkuna ulos, jonka on oltavat tarpeeksi suuri ja avattavissa. Eli ikkunatonta tilaa ei voi ilmoittaa huoneeksi ilmoituksessa, ainakaan jos haluaa välttää huijauksen makua. Erillinen keittiö kuitenkin myös hyvin usein täyttää asuinhuoneen vaatimukset vähänkään isommissa asunnoissa, eli teknisesti ottaen sitä voi kutsua asuinhuoneeksi, mutta yleensä se halutaan merkitä erikseen, koska harvempi haluaa asuntoa vailla minkäänlaista keittiötä. Tosin viimeisinä vuosikymmeninä keittiöt eivät ole usein olleet täysin erillisiä huoneita, vaan paremminkin osa olohuonetta vaihtelevalla menestyksellä.

  Kerrostaloasunnon eteisessä ei usein ole ikkunaa, joten vaikka se sattuisi olemaan suurikin, se ei voi olla huone. Makuuhuoneella ja olohuoneella ei lain näkövinkkelistä ole mitään eroa, mutta käytännössä ostaja varmaankin odottaa olohuoneelta vähän erilaisia arkkitehtuurisia ja teknisiä ratkaisuja.
   
  Täällä on tapana kuvata/luokitella asuntoja makuuhuoneiden lukumäärän mukaan. Mainoksissa lukee esim. "3 br apartment" (br = bedroom), "2 br 1 bath 1 kitchen", tms.
  Kun Suomen televisiossa näytetään amerikkalaisia asunto-ohjelmia, usein tekstittäjä kääntää esim. tuon "3 bedroom apartment" 4 huoneen asunnoksi. Se on suomalaiselle helpommin ymmärrettävä.
   
  Back
  Top