hacáré, hacacáré

< Previous | Next >

franknagy

Senior Member
http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/16329/galambos-erzsi/haccare---haccacare-zeneszoveg.html
"Kellene ma éjjel egy kis "haccáré, haccacáré"!
Hadd legyen a szám a szádé!..."

Nem tartozott az aktív szókincsembe. A fenti dalszöveget ismertem, vagyis "etyepetyének" értettem.
Az értelmező szótár szerint "zajos mulatságot" jelent.

Tegnapelőtt az unokámtól "röpködő tárgyakkal kísért hangos veszekedés" értelemben hallottam "Hacáré volt otthon" mondatban.

Ti melyik jelentésével találkoztatok a "hacáré" szónak?
 
 • Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  nekem sem tartozik az aktív szókincsembe, a számot sem hallottam, zajos mulatságra tippeltem volna, de miért ne jelenthetne etyepetyézést is, nyugodtan....a dalszövegírót kellene megkérdezni, mire gondolt az éjjel, mikor írta.... :)
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  A hacacárét mi használjuk errefelé, az elsőt (hacáré) nem. Főleg olyan eseményre, ami nagyon zajos, eseménydús, de teljesen fölösleges vagy valami dologra, ami fölöslegesen cicomás, rikító, figyelemfelhívó, de semmi értelme. (Ennél még tágabb értelemben is használjuk, de azt már nehéz meghatározni.)

  Az értelmező szótár szerint 1. (tájnyelvi) /Tánckurjantás/ 2.(népi, tréfás) Zajos mulatozás 3.(tájnyelvi) Rikító, cicomás öltözet
   

  gorilla

  Member
  Hungarian - Hungary
  Megerősítem a zajos mulatozást, ez a fő jelentése számomra. Vidékies, népies hangulata van. Átvitt értlemben bármiféle botrányjellegű, de a beszélőt hidegen hagyó felhajtást lehet érteni alatta. Én is inkább hacacáré formában ismerem.
   
  < Previous | Next >
  Top