he stopped the car

Polina River

New Member
Russian - Russia
Dag!

1) Welk hulpwoord moet ik in dit zinnetje gebruiken?

Hij _________ de auto voor het water gestopt.

In mijn boek wordt geschreven dat 'stoppen' altijd met 'zijn' gaat. Maar ik ben niet zeker in dit geval of ik 'zijn' moet gebruiken omdat niets met het onderwerp gebeurt.

2) Welk hulpwoord wordt met het werkwoord 'gaan' gebruikt als ik geen richting geef?

Alvast bedankt!
 
  • ThomasK

    Senior Member
    Belgium, Dutch
    Ik zou die stoppen bijna nooit transitief gebruiken. Jullie wel?

    Gaan: hij is gegaan. Maar: wat is dan de betekenis, als er geen context is. Normaliter zou ik ook Hij is naar Brussel geweest overwegen, omdat ... gegaan kan impliceren dat hij niet is teruggekomen...
     

    eno2

    Senior Member
    Dutch-Flemish
    Waarom stop je geen taxi i.p.v. een trein?

    Ik zou die stoppen bijna nooit transitief gebruiken. Jullie wel?
    Ik begrijp je weer niet...
    De voorbeeldzin was toch
    1) Welk hulpwoord moet ik in dit zinnetje gebruiken?
    Hij _________ de auto voor het water gestopt.
    1) Hij heeft de auto gestopt.
    Is dat niet transitief?
    Intransitief kan ik niet veel bedenken met 'heeft gestopt '
    De wending ' het ... stoppen' , transitief, lijkt me daarentegen wel gebruikelijk. De verpleegster heeft het bloeden gestopt.
     
    < Previous | Next >
    Top