honnan/honnét

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by francisgranada, Oct 6, 2012.

 1. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Sziasztok!

  Szerintetek mi a különbség a honnan és a honnét szavak között, használatuk szempontjából?

  Köszi.
   
 2. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Szia francis,
  Első megközelítésre pusztán stiláris különbség van a kettő között: az első normál köznyelvi szó a második népies, de lehet kifejezője durvább, nem választékos stílusnak is.

  Pl. Honnét a fenéből veszed ezt? kicsit őszintébben, spontánabbul hangzik számomra, mint ez: Honnan a fenéből veszed ezt?
   
  Last edited: Oct 28, 2012
 3. Akitlosz Senior Member

  Hungary
  Hungarian
  A világon semmi.
  Másik tájszólás és ennyi.
  Van egy olyan magyar nyelvváltozat amelyik igyekszik, vagy inkább csak igyekezne tartani a magánhangzó illeszkedés szabályt, és van egy olyan amelyik szeret inkább egyformán é-vel toldalékolni.

  Innen - onnan illetve innét - onnét megoldás.

  Vesd össze még:

  igyon - igyék, virágozzon - virágozzék

  Van amiben ez utóbb nézet diadalmaskodott, például az úgynevezett nákolás hibának kikiáltása.
  Lásd: én futnák - futnék, aludnák - aludnék.

  Jelentésben nincsen tehát különbség
  Másik nyelvváltozat ugyanarra.
   
 4. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Kösz az érdekes hozzászólásokért :).

  Eredetileg abból indultam ki, hogy tudniillik tökéletes szinonimák nem léteznek, tehát ha több kifejezés vagy variáció létezik ugyanarra a szóra, akkor feltételzhető, hogy legalább használatuk vagy kontextus szempontjából nem teljesen mindegy, hogy mikor melyiket használjuk.

  Akitlosz válasza kapcsán a magánhangzó illeszkedés szemponjából: létezik egy harmadik variáns is, amely (szerintem) általánosan biztosan nem használatos (mondjuk nem "helyes"), de létezik, tudnillik: honnant. Ebben az esetben a "képlet" így nézhetne ki:

  hol - (honnan) - honnant (> honnét)
  itt - (innen) - innent (> innét)
  ott - (onnan) - onnant (> onnét)

  Mi a véleményetek?
   
  Last edited: Oct 28, 2012
 5. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Igazad van abban, hogy a több alak általában valamilyen különbséget takar, nem véletlen nyelvi jelenség. Az általad említettekre is így áll.
  Kedvenc Nyelvművelő Kézikönyvem szerint a te példáid az alakpárok kategóriájába tartoznak, mégpedig abba a típusba, amelyek közt csak használati, stílusbeli a különbség.
  Ahogy említettük már fent is, az első alak a normál köznyelvi, a második pedig a népies változat.
  A további lehetséges változatok szerintem ugyanolyan eredetűek (valamint stiláris értékűek), mint a második változataid. (És vannak továbbiak is. Pl. az innen lehet még innet meg innejt is!:) Hiába, szerintem a magyarra nagyon jellemző az alakváltozatok és az alakpárok alkalmazása.)

  Ami a fenti képletet illeti: nem tudom, hogy ennek hol lehetne utánanézni, de az én megérzésem egy kicsit másfelé küldene:
  Mind az "n", mind a "t" valamilyen helyhatározói alak (ld. a lehetséges városnevi variációkat: Pécsen - Pécsett), tehát ezek párhuzamosan elférhettek egymás mellett, szerintem tehát sorrend nem állítható fel arra, hogy melyik "jött" melyikből (két különböző toldalékról van szó).
  Ha van egy alak, amelyik jöhetett egy (ill. jelen esetben kettő) másikból, az inkább az "nt"-s alak: pl. az innen és az innét összekombinálásából az innent.
  De ez csupán találgatás, jobb esetben ráérzés részemről.
   

Share This Page

Loading...