Hová, hova

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok,

Szerintetek van különbség a hova és a hová között, használatuk szempontjából ? (nyilván mind a kettő ugyanazt jelenti)

(nem tudom miért, de nálam a szövegszerkesztő editorban nem működnek a szöveg fölött található funkciók ....)

• Szia!

Ezen már én is gondolkoztam, de végül semmilyen törvényszerűséget nem sikerült fölfedeznem a két szó használatában. :)
    Bizonyos kifejezésekben inkább az egyiket vagy a másikat használom, vagy éppenséggel egyformán mind a kettőt...
    Pl. inkább azt mondom, hogy "hova lett" valami, viszont valaki elment "valahová".

Egyszóval, van különbség, de hogy pontosan mi, azt nem tudom. :oops:

A Nyelvművelő Kézikönyv* szerint is használatos mindkét alak a köznyelvben és az irodalmi nyelvben egyaránt, de azt írják, hogy a népnyelvben gyakoribb a hová.
    Főhangsúlyos alakban (kérdőszóként) mindkettő használatos (pl. Hová/hova készülsz?), de mellékmondat bevezetőjeként inkább a hova. (Pl. Van olyan hely, hova még nem jutott el a rádió./Tudom, hova tegyem.)
    Összetételekben is él mindkét forma, de ritkán előfordul, hogy csak a hova alak használatos: akárhova - akárhová, de hovatovább.
    Megjegyzem, hogy az első gondolatom az volt, hogy a hová alak választékosabb. Pl. a Hova készülsz? a "normális/neutrális" kérdés, míg a Hová készülsz? vagy "szebb" vagy -- hangsúlytól függően -- irodalmias, esetleg szarkasztikus vagy csipkelődő... szóval kicsit több, mint az előző.

*a példák is innen vannak

Back