In the West, we live in a throwaway culture.

Encolpius

Senior Member
Hungarian
Szép jó reggelt minden kedves fórumozónak! Van valamilyen ötletük, hogy lehetne, esetleg, hogy szokták a hivatalos fordítók magyarra fordítani a "throwaway culture" kifejezést a fenti példamondatban? Egy szimpla fogyasztói társadalom nem adja vissza az angol kifejezés hangulatát. Köszönöm a segítségüket és kellemes hétvégét. Enco.
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Szia!
  A wikipédiában a throaway society megfelelőjének az eldobható társadalom kifejezést adják meg, de ezt igazából még nem hallottam (szerencsére).
  Szerintem nem is szép fordítás (mert mintha a társadalom lenne eldobható), de mivel elég összetett fogalom (felelős fogyasztás, fenntartható gazdaság, megfelelő újrahasznosítás hiányáról van szó benne többek között, de benne van pl. a pazarlás és hogy a fogyasztói árucikkeket nem újra- vagy életre szóló felhasználásra tervezték), ezért egy szóval nem tudnám összefoglalni kapásból biztosan.

  P.S. Egyébként meglepett, hogy először állítólag a Life Magazine írt 1955. augusztusában először erről a Throwaway Living c. cikkben.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Szerintem az a baj, hogy magyarul semmiképpen nem lehet röviden úgy összefoglalni, hogy jól is hangozzon és minden benne is legyen egyszerre, de ha ez nem szempont, akkor szinte bármelyik variáció jó. A példamondatodban én valószínűleg inkább pazarló kultúrának/társadalomnak fordítanám. (A kultúra szót sem találom itt nagyon szerencsésnek...)
   

  ikarus280

  Member
  Hungarian
  Kicsit irodalmias, de talán jó lehet: elsenyvedő kultúra, senyvkultúra. Utóbbi ugyan necces, de észbe juttatja a szenny szavunkat.
   

  AndrasBP

  Senior Member
  Hungarian
  Kicsit irodalmias, de talán jó lehet: elsenyvedő kultúra, senyvkultúra. Utóbbi ugyan necces, de észbe juttatja a szenny szavunkat.
  A "senyved" szó etimológiailag a "szenved" egyik változata, a "szenny" szóval nincs összefüggésben (persze ettől még eszünkbe juthat:)).
  Mindettől függetlenül a "throwaway" lényege szerintem egészen más.
   

  ikarus280

  Member
  Hungarian
  Hm, lehet. Etimológiailag igen, de hangzásilag némileg hasonlít a szenny-re.

  Ha a throwaway egyszerhasználatos, akkor egy idő múlva bizonyára kell belőle új, mint sokmindenből a mai rendszerben. Ami pedig egyszerhasználatos, az lehet attól, hogy rövid időn belül elsenyved, tönkremegy. Szerintem a senyvedés befejezését jól szemlélteti az igekötő. Legfeljebb annyi nincs benne, hogy újra és újra elsenyved. Azért írtam, hogy irodalmi, mert az Arcanum szerint inkább testrészekre mondják. De nem tudom, lehet, hogy neked van igazad.
   
  Top