jähmeä nesteseos

Gavril

Senior Member
English, USA
Poiminto valmisteyhteenvedosta:

Harmaa/vaaleanpunainen 17,8 ± 0,40 mm kova kapseli, jonka sisällä on valkoista tai luonnonvalkoista jähmeää nesteseosta kiinteänä massana.

Mitä ymmärrätte tarkoitettavan "jähmeällä nesteseoksella"?

Englanninnos "solid liquid mixture" on itsensä kumoava, joten taitaa olla jokin toinen vaihtoehto.

Sopisiko vaikkapa "viscous" (= sitkas, sitkeä), "thick" (= sakea), tms.?

Terveisin,
Gavril
 
 • Ehkä kiinteällä nesteellä tarkoitetaan jotakin Pitch Drop experimentin tapaista:

  "At room temperature pitch feels solid - even brittle - and can easily be shattered with a hammer. But, in fact, at room temperature the substance - which is 100 billion times more viscous than water - is actually fluid."

  Aikoinaan 80-luvulla liikkui koululaisten keskuudessa urbaani legenda, jonka mukaan lasi oli itse asiassa erittäin jähmeää nestettä. Tästä todisteena käytettiin vanhojen rakennusten ikkunoita, joissa oli epätasaisuuksia, ja jotka vaikuttivat olevan alhaalta paksumpia kuin ylhäältä, ikään kuin lasi olisi hiljakseen sadassa vuodessa valunut alaspäin.
   
  Kiitos!

  Itse asiassa en ole hyvin perillä jähmeä-sanan merkityksestä.

  Ilmauksen "erittäin jähmeä neste" perusteella se ei näyttäisi olevan pelkästään kiinteä-sanan synonyymi?
   
  Jähmeä neste eli amorfinen aine (amorphous solid) on kiinteää ainetta, jolla ei ole kiderakennetta eikä (sen vuoksi?) tarkkaa sulamispistettä. Lasi ja monet muovit ovat amorfisia aineita, samoin ymmärtääkseni monet ruoka-aineet kuten suklaa, voi ja jäätelö.

  Ikkunalasit eivät muutaman ihmisiän aikana ehdi valua niin paljon, että sen huomaisi, vaan ne on vain asennettu paksuin reuna alhaalla. Lasiesineissä olevat ilmakuplat nousevat hiljaa ylöspäin, minkä voi helposti itsekin mitata, kunhan jaksaa odottaa satatuhatta tai miljoona vuotta. ;-)
   
  Back
  Top