jakauma / levinneisyys

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Gavril, Feb 7, 2013.

 1. Gavril Senior Member

  English, USA
  Iltaa,

  Viime viestiketjussa nousi kysymys levinneisyyden ja jakauman merkityserosta.

  Kun puhutaan "levinneisyydestä", edellytetäänkö yleensä, että jotakin on aikaa myöten levinnyt toiselta alueelta toiselle?

  Jos näin on, levinneisyys näyttäisi sopivan yhteyksiin kuten esim. "naalin nykyaikainen levinneisyys" (koska naalin voi olettaa levinneen aikaa myöten sen nykyiselle esiintymisalueelle).

  Toisaalta jakauma näyttäisi sopivan paremmin yhteyksiin kuten "vuositulojen jakauma hallintoalueittain", koska vuositulo ei ole aineellinen esine joka voisi "levitä" tai muuten siirtyä paikasta toiseen.

  Mitä mieltä olette tästä selityksestä?

  Kiitos!
   
  Last edited: Feb 7, 2013
 2. Määränpää

  Määränpää Senior Member

  Finnish
  Puhuisin naalin nykyisestä levinneisyydestä, sana nykyaikainen taitaa liittyä pelkästään ihmisten (jälki)teollistuneeseen yhteiskuntaan.

  Olet oikeassa siinä, että levinneisyydestä puhuminen edellyttää ajan myötä tapahtunutta leviämistä (spreading).

  Sen lisäksi sanoisin, että usein kun puhutaan jakaumasta, jokin ominaisuus jaetaan alakategorioihin ja tutkitaan niiden esiintymistä. Esim. vuositulot voidaan jakaa korkeisiin, tavallisiin ja mataliin vuosituloihin, ja sen jälkeen voidaan tutkia, kenellä on korkeat, tavalliset tai matalat tulot. Siksi jakaumasta puhutaan yleensä monikollisten asioiden kohdalla. (Ilmeisesti on mahdollista puhua myös yksittäisen asian jakaumasta, mutta sitä näkee harvemmin.)
   
  Last edited: Feb 7, 2013

Share This Page

Loading...