Jueus catalans

Discussion in 'Català (Catalan)' started by sesperxes, Feb 15, 2013.

 1. sesperxes

  sesperxes Senior Member

  Burgos (Spain)
  Spanish-Spain
  Hola a tothom:

  voldria fer una pregunta històrica sobre els jueus expulsats de la Corona d'Aragó abans dels Reis Catòlics. Mentre els castellans de 1492 van endur-se amb ells la seva llengua (l'actual sefardita parlat als Balcans, Marroc -abans de l'expulsió de fa cinquanta anys - a Turquia i més enllà), els catalans que vivien als diferents calls de Catalunya, van perdre la seva llengua o hi ha comunitats jueves catalano-parlants?

  Gràcies.
   
 2. Elxenc Senior Member

  Segons he llegit en més d'un article o estudi. Si que restaven colònies de jueus catalanoparlants al nord d'Àfrica, a l'actual Marroc i a l'Algèria ans de la guerra d'Espanya o de la 2ª mundial. Se suposa que el procés d'assimilació al Marroc seria intès tant a la part de domini francès com a la part de domini espanyol (castellà). A L'Algèria amb la descolonització traumàtica que es produí amb la independència, si restava alguna població, degué de desaparèixer amb el domini francès o bé assimilar-se als valencians que conservaven sa llengua allí (hi havia un diari en valencià però escrit amb ortografia francesa), i que molts d'ells (pied-noirs) retornaren als pobles valencians dels seus avant-passats. D'aquests darrers, se n'han fet estudis i llibres, però no s'hi parla de la possible presència de jueus entre ells, entre altres coses perquè a l'any 60 encara existia per al franquisme la confabulació "judeommasònica" . Per contra a Tànger , Tetuan i d'altres ciutats del nord marroquí si que hi ha constància de la seua presencia, de jueus, però mai s'ha aplegat a dir que foren catalanoparlants, si existiren el franquisme segurament els silenciaria.

  Fa uns anys una cantant sefardita publicà uns poemes/cançons suposadament en castellà del XV, entre ells anaven alguns versos que quadraven més amb el català que amb el castellà. No sé si en conservaré la mostra. En realitat estudis seriosos sobre els sefardita catalanoparlants crec que no se n'ha fet cap d'important, almenys que jo sàpia.

  Salutacions.

  Sefardita era l'habitant de la península Ibèrica fora de la parla que fora- portuguès/gàllec, castellà , català, per tant els sefardites no són exclusivament els que han mantingut el castellà, encara que de facto , així ho siga. Sefardita= hispànic (de la Hispània, tota la península)
   
  Last edited: Feb 16, 2013
 3. sesperxes

  sesperxes Senior Member

  Burgos (Spain)
  Spanish-Spain
  Gràcies per l'aclariment. Ja em semblava a mi que algú o altre havia d'haver sortit de la Península parlant en català/valencià/mallorquí, peró no he trobat mai constància (ni a l'Institut d'Estudis Catalans ni a l'Òmnium no he sabut trobar cap informació - i en canvi, parlen de l'Alguer que és fins i tot anterior!).
   

Share This Page

Loading...