jugar a + amb article o sense?

gvergara

Senior Member
Español
Hola:

La majoria de les vegades he constatat que no s'empra l'article després de jugar a (per exemple: jugar a pilota). Tanmateix, he trobat l'oració següent

... com mosques al voltant dels homes que jugaven a les cartes o al billar.
De "Pa negre" de Emili Teixidor

Com podeu veure, en aquest cas s'ha emprat l'article despr{es de la preposició. M'agradaria que em diguéssiu si totes dues formes són copmpletament acceptables i si, en el cas que la resposta fos afirmativa, es prefereix una forma a l'altra.

Moltes gràcies per endavant,
Gonzalo (Corregiu tots els meus errors sisplau ;))
 
  • paparreta

    Senior Member
    .......
    Sí, per a mi sí.

    En el cas d'aquesta frase, seria igualment vàlida si digués "... que jugaven a cartes i a billar".
     

    arc_en_ciel

    New Member
    Spanish - Spain / Catalan - Valencia
    Hem de dir que no hi ha una normativa clara. Les regles que ara donaré les he tretes de Manual d'ús de l'estàndard oral de Lacreu, combinant-ho amb els exemples que veia de l'entrada jugar del DIEC. No són normes absolutes sinó més aviat indicacions d'ús:

    No s'utilitza l'article quan el nom que va després de jugar a designa el material o l'objecte amb què juguem o quan es refereix a un joc de carrer practicat sobretot per la xicalla: jugar a cartes, a pilota, a bales, a bitlles, a escacs, jugar a geps, a fet...

    que s'utilitza l'article amb els noms concrets dels jocs i amb els esports: jugar al truc, a la manilla (però a cartes), jugar al futbol, al bàsquet (però a pilota), jugar al dòmino, al parxís...

    S'utilitza també l'article amb els jocs de casino, bingo o borsa en què necessàriament s'han d'apostar diners: jugar a la loteria, al bingo, a la borsa, al bacarà, a la ruleta...

    Com he dit no són regles absolutes, però seran d'utilitat. Jo en la frase diria "que jugaven a cartes o a / al billar". L'ús d'"a les cartes" sí que és clar que és un castellanisme però amb "billar", tot i ser el nom d'un joc en concret, he trobat en google que s'empra més la construcció sense article.
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top