Kétlem

< Previous | Next >

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Van a kétlem igének főnévi igeneve (kétleni/kételleni/kételni ??? ...) és normális ragozása ?

Például "Kétlem, hogy Béla eljön" természetesen hangzik nekem. Még a "kétled, kétli" is, habár nem igazán használom, de többesszámban és múltidőben nekem sehogy se "stimmel" ...

Mi a véleményetek?
 
Last edited:
  • tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    Haha, nekem is rosszul hangzik és sosem hallottam. A kétlem valószínűleg a kétségem van valami felől/kételkedem valamiben rövidített alakja és csak azért terjedt el egyes szám első személy, jelen időben, mert (különféle érvelésekben, stb.) így használatos a leggyakrabban.
     
    Last edited:

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    a kétellni igének kétfajta ragozása van
    kétlem - kétette - kétli - kétje!
    kétellem - kétellte - kételli - kétellje!
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    a kétellni igének kétfajta ragozása van
    kétlem - kétette - kétli - kétje!
    kétellem - kétellte - kételli - kétellje!
    Encolpius, ez a "ragozás" már azért is furcsa, mert nálunk a ragozás az én/te/ő/mi/ti/ők sorrendben történik. Azonban a nagyobb gond azokkal az alakokkal van, amiket pirossal kiemeltem. Ezek honnan származnak?
     

    franknagy

    Senior Member
    A kétlem érdekes hiányos ragozású ige. Az a különleges benne, hogy nem az időjárásra vonatkozik (mint pl. esik, havazik, villámlik).
    Csak elméletileg létezik a "kétleni" főnévi igenév. Gyakorlatilag nem használjuk. Még a múlt ideje helyett is a "kételkedni" múlt idejét modjuk.
     
    < Previous | Next >
    Top