Każde i liczba mnoga

jazyk

Senior Member
Brazílie, portugalština
Dzień dobry,

Czy następujące zdanie jest poprawne: „Każde, nawet najlepsze wakacje kiedyś się kończą”? Chodzi mi o to, czy po słowie każde powinien być przecinek? Może to zdanie w ogóle powinno wyglądać tak: „Każde, nawet najlepsze, wakacje kiedyś się kończą”, a może tak: „Każde nawet najlepsze wakacje kiedyś się kończą”?

Nie wiedziałem, że jest możliwe używać słowa każdy z rzeczownikiem w liczbie mnogiej. Czy myślecie, że jest to tutaj takie, bo słowa wakacje używa się tylko w liczbie mnogiej (przynajmniej ja nigdy nie spotkałem się ze słowem wakacja w liczbie pojedynczej)?

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.
 
  • .Jordi.

    Senior Member
    polonès
    Witaj!

    Początkowo miałem napisać, że każdy odmienia się normalnie we wszystkich liczbach i rodzajach, ale kiedy zacząłem w myślach przeglądać paradygmat odmiany tego zaimka i doszedłem do formy „każdzi mężczyźni”, to zorientowałem się, że jestem w błędzie. Sprawdziłem w słowniku i oto, co mówi:

    „Wyjątkowo używa się form lm zaimka każdy w połączeniach z rzeczownikami niemającymi liczby pojedynczej (plurale tantum), a także z takimi, które oznaczają jakiś zbiór lub rodzaj obiektów. Np.: Przyjeżdzał do nas na każde (nie: na wszystkie) ferie. Do każdych warunków umiał się przystosować. Nie z każdych jabłek można upiec szarlotkę”.
     
    Last edited:
    Top