kac-kac

< Previous | Next >
 • arlett

  Member
  Hungarian
  Eléggé elterjedt. A jelentése kb. annyi, mint a "haha" szónak, de leginkább gúnyos felhanggal használjuk, tehát úgy értelmezendő, hogy "jaj, de vicces vagy"
  Példa:

  - Na, meglett a jogsid? Hányadik próbálkozás ez, a negyedik?
  - Kac-kac. Te meg háromszor buktál meg a nyelvvizsgán.
   
  Last edited:

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Én eddig nem ismertem a kac-kac kifejezést, de azt hiszem, hogy adott esetben spontán megérteném a kissé gúnyos "hangulatát" (nem jut eszembe jobb kifejezés). Etimolólgiailag nyilván összefügg a hangutánzó eredetű kacagni igével.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Egyetértek arlettel, de azt még hozzátenném, hogy a kategórája valahol a (nem trágár, sőt inkább játékos) szleng és a diáknyelv között van, szerintem kb. 36 éve biztosan létezik (az egyetemen hallottam először). A használata valószínűleg még egy kicsit bővebb, de a legfontosabb megvan fenn.

  Francis, igen, valószínűleg a kacagni ige rövidített formája. Találtam egy mondókát (1979-ben írták le), amiben szerepel is. Még az is lehet, hogy innen ered eredetileg. Egy cirógató mondóka, aminek a címe is ez: Ciróka-maróka
  Hol voltál? Malomkába./ Mit hoztál? Kalácskát! /Hová tetted? A póckára. /Ki ette meg? Pap macskája. / Kac-kac-kac-kac…
  (El tudom képzelni, hogy a "kac-kac..."-os résznél valami csiklandozás-féle is történik.)
  De ez a mondóka (szerintem) most már nem ismert, tehát elsőre senki nem gondolna már rá a kac-kac kifejezést hallva.
   
  Last edited:

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  ... valószínűleg a kacagni ige rövidített formája. .... (El tudom képzelni, hogy a "kac-kac..."-os résznél valami csiklandozás-féle is történik.) ...
  Egyetértek. Van még kacarászni igénk is, ez talán még jobban kapcsolódik a csiklandozáshoz és meg van a gunyoros "íze" is ...
   
  Last edited:

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Van valamilyen bizonyíték? ;)
  A Zaicz féle etim. szótár szerint:

  kacag [1528] Hangutánzó eredetű. Eredetileg a kuncogó, vihorászó nevetés hangját jeleníthette meg ... A szóvégi -g gyakorító igeképző. A kacaj [1613] -j névszóképzővel, a kacarász [1816] pedig -rász gyakorító igeképzővel alakult a kacag igéből.

  Ennek alapján feltétezem, hogy a kac-kac összefügg a kacagni igével, tekintve, hogy mindkettő a nevetéssel kapcsolatos. Nem tudom, hogy maga a kac hangutánzó szó használatos volt-e a múlban is. Ha nem, akkor inkább újabbkori alkotás ("visszakövetkeztetés") lehet a már meglévő kacagni igéből a röf->röfögni, hu->huhogni, puff->puffogni, stb ... párok mintájára.

  Közvetlen bizonyítékom nincs, amit írtam az a saját véleményem. (Eo ipso, lehet téves is :)).
   
  Last edited:

  franknagy

  Senior Member
  Van valamilyen bizonyíték? ;)
  Csak a józan paraszti ész. Nyilvánvalóan abból rövidült.
  Kac-ag -> kac *2 = kac-kac, mert a hahaha, hehehe, hihihi is ismételt rövid szótagokból áll.
  Arra utal a használata is. A kac-kac-ot akkor használjuk, ha a dolgot nem igazán tartjuk nevezetesnek. Szerintem azt fejezi ki, hogy meg kell erőltetnem magamat, hogy nevessek rajta.
   
  < Previous | Next >
  Top