katsotaan, näkyykö häntä

Jagorr

Senior Member
Russian, Belarusian
Hei!
En harjoitellut suomea pitkään aikaan, siitä kysymys: miksi tässä lauseessa käytetään partitiivi, ei nominatiivi?
Kiipeän puuhun. Katsotaan, näkyykö häntä.
Näkyä on intransitiivinen verbi, siis hän täytyy olla lauseen subjekti, ja nominatiivissa. Vai ei?
 
  • Marko55

    Senior Member
    Finnish
    Näkyä-verbillä on monta merkitystä:
    Kielitoimiston sanakirja

    Lauseissa, joissa on näkyä-verbi, ei ole aina selvää subjektia:
    Tästä ei näy järvelle.

    _________________________________________________________________________
    Kiipeän puuhun. Katsotaan, näkyykö häntä.

    Tässä esimerkissä hän-sana on merkitykseltään objekti. Vertaa näihin esimerkkeihin, joissa on nähdä-verbi:
    a) Katsotaan, näemmekö hänet.
    b) Katsotaan, näkeekö hän meidät.

    Esimerkkilauseesi merkitys on lähempänä a-lausetta eli hän-sana on merkitykseltään objekti. Myös negatiivisessa lauseessa tulee partitiivi:
    Näkyykö häntä?
    Häntä ei näy.

    Näkyä-verbi on kieliopin mukaan automatiivinen:
    VISK - § 335 Refleksiivisiä johdoksia

    Automatiivinen = sellaista ilmaiseva, joka tapahtuu itsestään tai ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta ilman, että subjekti itse vaikuttaa asiaan
    automatiivinen – Wikisanakirja
     
    Last edited:

    Maabdreo

    Member
    English - USA
    Jos se on objekti, onko hänet näkyy myös hyväksyttävä? Kuulostaa oudolta, mutta en osaa sanoa.

    Entä hän näkyy (parempi?), jossa sana hän ei voi olla objekti, kuten opin edellisestä ketjusta? :)
     

    Marko55

    Senior Member
    Finnish
    En sanonut vastauksessani, onko häntä subjekti vai objekti. Sanoin, että se on merkitykseltään objekti. Wikisanakirja määrittelee automatiivisen verbin siis näin:
    sellaista ilmaiseva, joka tapahtuu itsestään tai ulkopuolisen tekijän vaikutuksesta ilman, että subjekti itse vaikuttaa asiaan

    Tämän määritelmän mukaan sana on siis subjekti.

    Näkyä-verbi on johdettu nähdä-verbistä:
    (nähdä) + (yä) = näkyä
    Näkeekö hän? / Can he see?
    Näkyykö häntä? / Can he be seen?

    Näkyykö hänet? (???)
    Tämä lause ei kuulosta hyvältä.

    Jos hän-pronomini on positiivisen lauseen alussa, se on nominatiivissa:
    Hän näkyy olevan aika veijari. (Kielitoimiston sanakirja) (EI: Häntä/Hänet)
    Kuten totesin, näkyä-verbillä on Kielitoimiston sanakirjan mukaan monta merkitystä. Tämä lause on englanniksi: He seems to be ...
    _________________________________________________________________
    Subjektin ja objektin määrittely ei ole suomen kielessä aina yksinkertaista. Esim. Maria Vilkuna sanoo omistuslauseesta kieliopissaan Suomen lauseopin perusteet (2000:341) seuraavasti:
    Lausetyyppi Sinulla on uudet kengät. Erikoinen, koska adessiivitäydennys on selvästi subjektimaisempi kuin nominatiivi- tai partitiivi-NP.

    Kielioppikirjan kirjoittaja käyttää tässä siis sanaa subjektimaisempi. Suomen kielioppi ei tunne adessiivisubjektia, joten sinulla-sanaa ei voida luokitella subjektiksi, vaikka se onkin merkitykseltään "subjektimaisempi" kuin uudet kengät.
     
    Last edited:
    Top