Keleti-tenger

< Previous | Next >

AndrasBP

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Én értem, hogy a Nők Lapja nem National Geographic, de kiakadtam azon, hogy egy német tengerpartokról szóló kétoldalas cikkben végig Keleti-tengert emlegetnek Balti-tenger helyett. Nyilván németül Ostsee (svédül és dánul is), és a tükörfordítás korábban magyarul is használatos volt, de szerintem ma már egyértelműen Balti-tenger a neve.
Közületek bárki hallotta egyáltalán a Keleti-tenger elnevezést?
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Nekem (sajnos) rémlik, de már kezdem magam kényelmetlenül érezni amiatt, hogy annyi minden hallatszik rosszul (amióta itthon vagyok)... Viszont az "én időmben" ('87 előtt) is Balti-tenger név alatt futott jórészt (már gyakorlott írni és olvasni tudó emberek körében, mert a többiek nem emlegették;)).
   

  arlett

  Member
  Hungarian
  Igen, abszolút használt a Keleti-tenger. Az Európa természetföldrajza c. tankönyvemben (egyetemi szint) is ez az elnevezés szerepel.
   

  AndrasBP

  Senior Member
  Hungarian
  Hát jó. Nekem azért furcsa, szerintem sokkal kevesebben tudnák elhelyezni a térképen ilyen névvel. Megkérdezhetem, hogy mikori kiadású a tankönyv?
   

  franknagy

  Senior Member
  Az, hogy mi van keleten, a néző lakhelyének földrajzi hosszúságától függ.
  Ami ugyebár nekünk Közel-Kelet, az egy angolnak Middle East, azaz Közép-Kelet.
  Egy japánnak pedig görcs tudja, milyen fokozatú Nyugat.
  És ugyanarról a 4000 éves tűzfészekről beszél minden nyelv, Jeruzsálemről és a környező országokról.

  Az Ostsee=Keleti Tenger kifejezés szülőhelye nyilván Németország nyugati része, a Rajna vidéke, vagy Hamburg, esetleg Bréma.
   
  < Previous | Next >
  Top