Király

< Previous | Next >

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok.

Utóbb gyakran hallom a tévében a "király" kifejezést olyan értelemben, hogy szuper, fantasztikus, remek, nagyon jó, stb...

Nekem ez egy kissé "hülyén" hangzik - ha már, akkor inkább inkább királyi-t (melléknév) várnék el. De ez csak magán vélemény, a kérdésem az, hogy ez ma teljesen közhasználatú kifejezés-e Magyarországon és hogy ti is használjátok-e?
 
Last edited:
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Hát, a fiatalok körében lehet, hogy hétköznapi, bár szleng, tehát annyira azért nem... De tényleg lehet hallani, főleg filmeken, "élőben" úgy hiszem, nem hallottam még.
     

    AndrasBP

    Senior Member
    Hungarian
    Én nem vagyok egy szlenget favorizáló típus, ezért személy szerint nem használom, de emlékeim szerint a 90-es évek elején jelent meg a kifejezés, és az akkori tizenévesek (barátaim, osztálytársaim) rengeteget használták. (Sőt: "Királyság!")
    Ők most a harmincasok, szerintem továbbra is sokan használják közülük, de a mostani tizenéveseknek ez már régi szleng, és 40 felett sem jellemző.
     

    franknagy

    Senior Member
    A "király" jelenti azt, hogy valami nagyon jó. Rétegnyelvi kifejezés. Nem venném a számra.
    A "királyi" szót a mai magyarban éppen ellenkező értelemben használjuk, pl.: "Magyar Királyi Csigaposta".
    (Ferenc Jóska idén írta ki utoljára a szabó az üzletére, hogy magyar királyi udvari szállító.)
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    A "királyi" szót a mai magyarban éppen ellenkező értelemben használjuk, pl.: "Magyar Királyi Csigaposta".
    Igen, de hozzátenném, hogy ez is egy újabb keletű és humoros/szlenges használat, mert elsősorban - és normál használatban - nem ez lenne az első jelentése egy normál, egynyelvű szótárban. (Ld. itt)
     

    tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    A király az angol ".... is king", például 4G (gyors mobil adatkapcsolat) is king, magyar megfelelője lehet. Nincs köze a royal-hoz. Nem túl elegáns szleng. Kb a kúl, vágom stb. szintje. Még "durvábban" (a "durva" ezen használata is szleng, de kevésbé) szlenges alakja a "sirály". Királyt vagy kúlt-t beszédben megfelelő hallgatóság és környezet esetén akár használnám is, a sirály már tényleg "gáz", hogy még egy divatos szleng-et használjak :) Persze ezek jönnek, mennek. Kb. tíz éve "ment" nagyon a "király/sirály".

    A "királyság"-ról pedig az angol "rulez" ugrott be. Mind, mind "durva" szleng, de fiatalok között gyakori.
     
    Last edited:

    frugnaglio

    Senior Member
    Italian
    Sziasztok mindenkinek!

    Amikor Budapesten voltam erasmusos diákkent (2006-07) nagyon gyakran hallottam ezt a kifejezést a magyar diákoktól. A sirály-t is hallottam párszor, de azt gondoltam, játékos változata az általános királynak (vagy talán a király és a zsír összekeverése).




    (Előre nagyon köszönöm a nyelvtani javításokat!)
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Ciao, frugnaglio!

    Nekem is úgy tűnik, hogy ebben az esetben valami játékos szóalkotásról van szó, habár a sirály szónak is van értelme (angolul seagull, mew; olaszul gabbiano). A király + zsír nekem nem tűnik valószínűnek, de jobb magyarázatot nem tudok én se ...

    Complimenti per il tuo ungherese!
     

    tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    Hát az a kicsi, amire emlékszem a magyarból, nem összehasonlítható a te olasz tudásoddal! (-ra?)
    Olaszul nem tudok, de a magyarod tökéletes, frugnaglio! Ha nem említetted volna, hogy nem vagy magyar, fel sem tűnt volna. :)

    Talán egy "is" elmenne a "Előre is nagyon köszönöm a nyelvtani javításokat!"-ba. Anélkül is helyes nyelvtanilag, de inkább az "is"-sel használjuk, nem tudom miért.
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Én is csak azt mondhatom, hogy gratulálok (hozzá), azaz: coplimenti!:)
    Viszont mivel még senki nem erősítette meg:
    Hát az a kicsi, amire emlékszem a magyarból, nem összehasonlítható a te olasz tudásoddal!:thumbsup: (-ra?- nem, ez nem lenne jó )
     
    < Previous | Next >
    Top