klapcążki

< Previous | Next >

Thomas1

Senior Member
polszczyzna warszawska
Czy ktoś z Was spotyka się z tym słowem? Jeśli tak to w jakim regionie Polski i kto go używa?


Z góry dziękuję,
Tom
 
  • dn88

    Senior Member
    Polish
    If I'm honest, now I've seen it for the very first time. I guess it is supposed to mean "obcążki", right?

    Google returns 111 matches for this word.
     

    dn88

    Senior Member
    Polish
    Quoted from here.

    [...]
    - Klapcążki! - wycharkotał Olduvai - Już! Szybko!
    - Co?!
    - Klapcążki, mówię!
    - Debilu, czego ty chcesz ode mnie? - wyrwana z rozmyślań Mańka R. zareagowała po swojemu, agresją.
    -
    [...]
    I believe it is derived from the verb "klapać" and the noun "cążki".
     

    miśka

    New Member
    Poland,Polish
    Uśmiechnęłam się czytając to słowo (dawno na forum nie zaglądałam i temat "klapcążki" jest pewnie mało aktualny, ale co tam... piszę). Z pewnoscią nie jest to prawidłowa nazwa, ale czasem jej sama używam, gdy coś po babsku naprawiając potrzebuję narzędzia , które pewnie powinnam nazwać szczypce lub kombinerki lub jeszcze inaczej fachowo. Ale własnie nie wiedząc jak je nazwać, wołam: dajcie mi tu jakieś klapcążki. Denerwuję tym mojego męża, który takiej nazwy nie uznaje za prawidłową i słusznie.
    A potrzebuję wtedy czegoś co przypomina nieco cążki, ale nie o funkcję cięcia w tym chodzi, a o przytrzymanie (więc o owo "klap").
    O pochodzeniu tego dziwacznego słowa nic nie wiem. Czasem mówił tak mój tata, wychowany w Warszawie i na Podlasiu. To może stamtąd...
    Pozdrawiam
     

    AndrzejR

    Member
    polish/Poland
    Chodzi oczywiście o kombinerki, ostatnio spotkałem się z tym słowem ze 30 lat temu, używane było w środowisku młodzieżowym w Warszawie.
     

    Bartłomiej Kachniarz

    New Member
    Polish
    Jestem zupełnie zaskoczony, jak słowo klapcążki jest nieznane. U mnie w domu rodzinnym (Warszawa) było w zasadzie codzienne i chodzi oczywiście o kombinerki.
    Nie sądzę, żeby to był slang młodzieżowy, raczej tradycja dawnych rzemieślników.
     
    < Previous | Next >
    Top