lélektaniság

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by curious-mind, Mar 19, 2013.

 1. curious-mind Member

  Polish
  Kedves szakértők,
  "A lélektaniság szerepe Németh László Iszony c. regényében" erre a tételre meg kell írnom egy esszét, de nem nagyon értem mi a lélektaniság. Kerestem a szótárokban, de sehol nem találtam meg a jelentését. Tudom mi a lélektan, de nem vagyok bíztos miról kell írnom ebben a konteksztusban. Legyetek kedvesek és értelmezzétek a tételet nekem.
  Köszönöm.
   
 2. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Szia curious-mind,

  Az a gond, hogy nem emlékszem, hogy olvastam volna ezt a Németh László könyvet, akkor a tartalmat illetően többet tudnék mondani...
  Így arra gondolok, hogy talán arról kellene írnod, hogy a szerző mennyire ábrázolja hősei belső világát, indíttatásaikat, cselekedeteik lélektani okait stb.
  Továbbá (valószínűleg) arra is utalhat a kérdés, hogy miért választotta ezt a formát/eszközt az író, milyen mondanivalót akart ezzel a típusú ábrázolással kifejezni, vagy éppen kiemelni.

  Találtam egy érdekes elemzést itt, amely jórészt a kérdésed körül forog, sok idézettel magától az írótól.
   
  Last edited: Mar 19, 2013
 3. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Szia, curious-mind!

  Ha ki kellene találnom egy lengyel megfelelőt a lélektaniságra, akkor az "psychologiczność" lenne. Nem vagyok biztos a lengyel szó pontos használatában, de azt hiszem, hogy (legalábbis szószerint) ugyanazt jelenti mint a lélektaniság.
   
  Last edited: Mar 19, 2013
 4. curious-mind Member

  Polish
  Köszönöm szépen a választ. Nagy segítség volt nekem.
   

Share This Page

Loading...