lăptucă / salată

Áskera

Senior Member
Spanish - Puerto Rico
Bună tuturor!

Aș vrea să știu ce cuvânt se folosește zilnic în limba română pentru a ne referi la legumă (numită “lettuce” în engleză). Am văzut și “salată verde”. Este vreo diferență?

Mulțumesc anticipat!
 
  • farscape

    mod-errare humanum est
    Romanian
    În principiu, lettuce (leptuca* lactuca sativa) s-ar traduce ca lăptucă dar în limbajul comun salată verde este termenul folosit, pentru a distinge între legumă și fel de mâncare, salată (generic salad).

    * autocorrect
     
    Last edited:

    Zareza

    Senior Member
    Romanian
    SALÁTĂ, salate, s. f.
    1. Plantă legumicolă erbacee din familia compozeelor, cu frunze mari și rotunde, comestibile (Lactuca sativa)
    2. Preparat culinar făcut din anumite legume fierte sau crude, cu adaos de oțet, zeamă de lămâie și untdelemn, care se servește ca aperitiv sau ca garnitură sau preparat culinar făcut din fructe (salată de boeuf / salată de fructe)

    LĂPTÚCĂ, lăptuci, s. f. Plantă erbacee legumicolă din familia compozeelor, ale cărei frunze (dispuse în formă de rozetă, alcătuind la unele varietăți o căpățînă) sunt comestibile (Lactuca sativa)

    Se folosește cuvântul salată pentru a desemna salata verde ca legumă (adică este o prescurtare), dar și orice fel de salată (sărată sau dulce) ca fel de mâncare.

    Salată din lăptucă (
    dex) - nu am auzit niciodată în limbajul curent
     

    Attachments

    Zareza

    Senior Member
    Romanian
    Echivalentul (curent) în limba română al cuvântului lettuce din limba engleză este salată verde. Menționarea că se poate folosi doar cuvântul salată (când ne referim la salata verde) apare în funcție de context.

    1.Dacă într-o salată (ca fel de mâncare) se regăsește salata verde (lettuce), o vom numi salată verde sau, simplu, salată.

    Ce conține această salată? Salată (verde), roșii, castraveți, brânză....

    2.Dacă salata respectivă (ca fel de mâncare) conține un anumit tip de salată (legumă), se specifică acest lucru:

    Salata conține:
    - salată Batavia
    - salata Romaine
    - salata Iceberg
    - salată Lollo Rosa / Lollo Bionda
    - salată Frunză de stejar

    În România este cultivată preponderent salata tip Butterhead (tip de salată standard) (vezi post #3)

    @farscape, „lăptucile” din imaginile din post #4 sunt de fapt Valerianella locusta, în română se numește salata mielului sau fetică (în engleză: lamb's lettuce, fetticus etc.) Vezi aici, de exemplu, sau wiki.
     
    Last edited:

    Áskera

    Senior Member
    Spanish - Puerto Rico
    Mulțumesc foarte mult pentru toate răspunsurile voastre!

    Interesant ar fi să ne spună @Áskera în ce context a întâlnit cuvântul lăptucă.
    Abia l-am văzut în dicționarul nostru, al casei. Am pozat pus întrebarea din cauză că “lăptucă” și “salată” apar în căsuță dreaptă precum traducerea lui “lettuce”; aceea ceea ce m’a zăpăcit.
     
    Last edited by a moderator:

    Sardokan1.0

    Senior Member
    Sardu / Italianu
    Comparing the same words with other Romance languages like Italian and Sardinian, lăptucă is the plant and salată is the dish made with lăptucă, and other vegetables, with olive oil and salt.

    Italian : lattuga / insalata (lattuga is the plant, and insalata the dish)
    Sardinian : lattuca / insalada (same as above)
     

    Sardokan1.0

    Senior Member
    Sardu / Italianu
    Hello.
    Actually, Insalata can also be the plant in Italian. To be more precise, it can be referred to different types of similar plants.
    So, insalata is used as in Romanian.

    insalata in Vocabolario - Treccani
    This can be true in some regions where they use Insalata also for the plant. but it's etymologically wrong, since the word Insalata, is the feminine past participle of the verb "in + salare" (to put salt). It's correct to use Insalata when speaking about the dish and not the plant (which is not naturally salted!)
     

    Olaszinhok

    Senior Member
    Italian
    Last edited:
    Next >
    Top