laitteineen

Discussion in 'Suomi (Finnish)' started by Gavril, Nov 22, 2013.

 1. Gavril Senior Member

  English, USA
  Päivääpä,

  Miksi luulette, että päätettä "-ine" on käytetty tässä yhteydessä?

  En ole hyvin perillä -ine(en)-päätteestä, mutta tässä olisin odottanut muotoa laitteilla, koska metallinpaljastimet ovat luultavasti keino, jolla hautapaikka löydettiin.

  Vai, antaako muoto laitteineen ymmärtää, että kyseisiä metallinilmaisimia ei käytetty juuri löydön tekemisessä?

  Kiitos
   
 2. Spongiformi Senior Member

  Finnish
  Se tarkoittaa vain sitä, että näillä harrastajilla oli laitteet mukanaan. Harrastaja laitteineen == harrastaja + laitteet (harrastukseen sopivat laitteet yleensä, jos asia ilmaistaan näin, kuten miinaharavat olivat hyvinkin tässä tapauksessa).
   
 3. Gavril Senior Member

  English, USA
  Kiitos, Spongiformi.

  Onko mahdollista, että tässä kirjoitettiin laitteineen (muodon laitteilla sijaan) välttääkseen toistoa? Virkkeessä on nimittäin jo sanottu "metallinpaljastimia käyttäneen arkeologian harrastajan", siis laitteilla olisi (ehkä) antanut saman tiedon toiseksi kerraksi.
   
 4. Spongiformi Senior Member

  Finnish
  Tai sitten artikkelin kirjoittaja on tehnyt virheen ja olisi oikeasti halunnut ilmaista asian, kuten sinä teorioit ensimmäisessä viestissäsi. Eli harrastajat löysivät kohteen laitteillaan. Pitäisin tätä itse asiassa todennäköisempänä juuri siitä syystä, että metallinpaljastimet ja niiden käyttö mainittiin jo aikaisemmin.

  Tietysti lause on irroitettu isommasta asiayhteydestä, mutta nyt se antaa hivenen epämääräisen kuvan siitä löytyikö kohde juurikin metallinpaljastimien avulla vai sattuivatko harrastajat paikalle aivan muusta syystä ja miinaharavoillaan vain varmistivat kohteen olevan juuri siellä.
   

Share This Page

Loading...