likistää - litistää - liiskata - rytistää - rusentaa - musertaa - puristaa

n8abx9

Senior Member
German - Germany
Mitä eroja näillä lähisynonyymeilla on? Kielitoimiston sanakirjan pohjalta kaikki vaikuttavat hyvin lähellä toisiaan.

likistää - litistää - liiskata - rytistää - rusentaa - musertaa - puristaa
 
 • Maunulan Pappa

  Member
  Finnish
  Hyvin lähellä ovat, mutta on erojakin, ainakin vivahde-sellaisia. Oman kielikorvani mukaan:
  • Likistää tarkoittanee tuoda likelle (eli lähelle). Käytetään varsinkin, kun halataan toista ihmistä ja puristetaan häntä itseä vasten. Usein muodossa likistellä, jossa on hiukan halventava tai tuomitseva sävy.
  • Litistää = tehdä litteäksi. Esimerkiksi tyhjä pahvilaatikko on hyvä litistää, ennen kuin laittaa sen roskiin.
  • Puristaa = kohdistaa painetta, jonka tarkoituksena on usein saada kohde pienemmäksi. Myös kättä puristeaan. Sydäninfarktin oireena voi olla, että rintaa puristaa, tai tuntuu puristava kipu. Joskus myös kenkä puristaa.
  • Liiskata, rytistää, rusentaa, musertaa - nämä kaikki rikkovat kohteensa, ja sanan valinta riippuu esim. kohteen materiaalista tai syntyvästä äänestä. Näistä musertaa käytetään usein myös kuvaannollisesti: avioero oli hänelle musertava isku.
   

  n8abx9

  Senior Member
  German - Germany
  Kiitos paljon! En saanut itse selvää siitä, että "litistä" on johdatus "litteä" adjektiivista. "Likelle" oli minulle uusi sana.

  Mikä ero on siinä, likistääkö kenkä vai puristaako se?

  Voisitko vielä lisätä jotain liiskamisen, rytistämisen, rusentamisen ja musertamisen materiaaleista ja ääneistä? Ehkä sitten onnistuu erottamaan ne toisitaan.
   
  Last edited:

  Maunulan Pappa

  Member
  Finnish
  Liki tai likellä tarkoittaa samaa kuin lähellä. Se on sellaisenaan käytettynä ehkä vähän vanhanaikaista tai murteellista kieltä, mutta esiintyy yleiskielessä esim. yhdyssanoissa likiarvo ja likimäärin. Likistää-verbiä käytetään (tai ainakin itse käyttäisin) lähinnä silloin, kun ihminen puristaa jotain lähemmäs, kiinni itseensä; puristaa-verbi taas viittaa siihen, että jotain pakotetaan pienempään tilaan tai suurempaan paineeseen. Kenkä siis voi vain puristaa, ei likistää. Mutta tämä on vain minun käsitykseni.

  Lisää subjektiivista ajattelua: liiskaaminen on kysymyksessä, kun jotain pehmeää materiaalia (tai elollinen olento) litistetään väkivaltaisesti niin että se hajoaa ja leviää alustaa vasten: orava liiskaantui auton alle. Rytistäminen (tai rutistaminen) kohdistuu esimerkiksi ohueen peltiin (tai paperiin), joka menee ryttyyn (tai ruttuun); samalla voi kuulua ääni, joka on nimeltään rytinä (tai rutina). Musertaminen on mikä tahansa sellainen väkivaltainen teko, jonka seurauksena kohde menettää muotonsa ja hajoaa osiin, musertuu.

  Näiden sanojen väliset erot ovat sellaisia pieniä nyansseja, jotka syntyperäinen puhuja tuntee intuitiivisesti mutta joita on aika vaikea selittää.
   

  Ansku89

  Member
  Finnish
  Musertaminen on mikä tahansa sellainen väkivaltainen teko, jonka seurauksena kohde menettää muotonsa ja hajoaa osiin, musertuu.
  Tämä on näistä sanoista myös ainoa, jota käytetään usein myös kuvainnollisesti: voidaan puhua esimerkiksi musertavasta uutisesta. Tällainen raskas ja järkyttävä asia siis hajottaa ihmisen henkisesti.
   
  Top