Máriatövismag olaj

< Previous | Next >

Zoli1942

New Member
Hungary-Hungarian
Sziasztok!

A véleményetek szeretném kérni. Egy cikkben láttam a máriatövismag olaj szót. Ennek mi lehet a helyes alakja? Itt láttam nekem olyan furának tűnik:

[Moderator edit: dead hyperlink removed.]

Ti hogy vélekedtek ezekről a többszörösen összetett szavakról? Mindenhol máshogy látom ezt a szót!

Előre is köszönöm!
 
Last edited by a moderator:
  • francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Nekem gyarkran vannak kétségeim afelől, hogy mikor kell egybeírni és mikor különírni az összetett kifejezéseket, úgyhogy nem vagyok kompetens a kérdésben ...

    Ami a kédéses szót illeti, szerintem a máriatövismag olaj helyesírás elég logikus, mert:
    1. A Mária és tövis szavak együtt egy önálló növényt jelentenek, és nem egyfajta tövist "Mária" jelzővel ellátva; ezért máriatövis
    2a. A mag része az adott növénynek, hasonlóképpen mint pl. a háztető esetében a tető része a háznak, tehát egy speciális tárgyról/fogalomról van szó, ami indokolhatja a máriatövismag alakot.
    2b. Az említett mag viszont itt egyértelműen magot jelent és nem mást, tehát a máriatövis itt jelzőként szerepel, ami a külöínrást indokolná, tehát máriatövis mag.
    3. Az olaj esetében egy termékről van szó, amit az említett magból készítenek/nyernek, tehát a máriatövismag egészében az olaj főnév jelzőjeként szerepel, ami indokolja azt, hogy az olaj szót nem írjuk egybe a többivel. Ebben az esetben viszont ha a máriatövist és a magot különírnánk, akkor két külön jelzőnk lenne: máriatövis és mag. Ezért tartom elfogadhatónak a máriatövismag olaj változatot.
    ... Itt láttam nekem olyan furának tűnik:
    [Moderator edit: dead hyperlink removed.]...
    Neked melyik írásváltozat tűnik a legelfogadhatóbbnak?
    a) mária tövis mag olaj
    b) máriatövismagolaj

    c) máriatövismag olaj
    d) máriatövis mag olaj
    e) máriatövis magolaj
    f) mária tövismag olaj
    h) mária tövismagolaj

    P.S. A magam részéről, ha valamilyen csoda folytán pont engem :) bíznának meg a megfelelő szabály megalkotásával, én ezt javasolnám: máriatövis; máriatövis mag; máriatövis-mag olaj.
     
    Last edited by a moderator:

    Tina55

    Member
    Hungarian
    Nekem is néha fejtörést okoz az egybeírás-különírás kérdése. Jelen esetben én az egész szót egybe írnám, abból kiindulva, hogy a napraforgóolaj is egy szó. Hasonlóan többszörösen összetett szó, még a jelentésük is rokonságot mutat.
    Viszont (!) figyelembe kell vennünk, hogy míg a napraforgóolaj pontosan hat szótagból áll, addig a máriatövismag-olaj már nyolc szótagos, és tudtommal hat szótag után ki kell tenni a kötőjelet értelemszerűen a tagok közé. Ezért javasolnám ezt az alakot, amit már az előbb is írtam: máriatövismag-olaj.
     

    francisgranada

    Senior Member
    Hungarian
    Nekem is néha fejtörést okoz az egybeírás-különírás kérdése. Jelen esetben én az egész szót egybe írnám, abból kiindulva, hogy a napraforgóolaj is egy szó. Hasonlóan többszörösen összetett szó, még a jelentésük is rokonságot mutat.
    Egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy nekem a napraforgóolaj helyesírása is fejtörést okoz :) ...
    ...figyelembe kell vennünk, hogy míg a napraforgóolaj pontosan hat szótagból áll, addig a máriatövismag-olaj már nyolc szótagos, és tudtommal hat szótag után ki kell tenni a kötőjelet értelemszerűen a tagok közé. Ezért javasolnám ezt az alakot, amit már az előbb is írtam: máriatövismag-olaj.
    Azt hiszem, ez lesz az érvényben lévő szabályoknak a leginkább megfelelő válasz a kérdésre.

    Magánvélemény:
    Az említett szabályt ismerem, de általában ez sem segít. Egyrész azért, mert el szoktam felejteni, hogy pont hat szótag a határ (de ez az én bajom). Másrészt azért mert ez nem egy logikus/nyelvészetileg megalapozott kritérium. Miért nem öt szótag (már ez is elég hosszú)? ... És miért kelljen szótagokak számlálnom ahhoz, hogy le tudjak írni egy szót? ... Valahol olvastam egy cikket (nem tudom megtalálni) arról, hogy az egybeírás-különírás kérdésére nincs igazán egyértelmű szabály (általában, nem csak a hatszótagosnál hosszabb szavak esetében), vagyis gyakran szubjektív megítélés tárgya. Egy példa ad hoc: hatszótagos vagy hat szótagos? ... Miért?
     
    Last edited:

    Tina55

    Member
    Hungarian
    Egyetértek, azzal a megjegyzéssel, hogy nekem a napraforgóolaj helyesírása is fejtörést okoz :)
    A biztonság kedvéért én is megnéztem a helyesírási szótárban. :D

    Egy példa ad hoc: hatszótagos vagy hat szótagos? ... Miért?
    A helyes alak 'hat szótagos', mert ebben a mennyiségjelzős kapcsolatban a jelzett szó összetett. Tehát egy szó lehet hat szótagos, de egy ház már csak hatemeletes lehet, mert az 'emelet' nem összetett szó. A dolog szépsége, hogy, ha a tőszámot számjeggyel írod ki, akkor mindig külön áll: 6 szótagos, 6 emeletes.
    Magánvélemény: egyszerűsíthetnék ezt a szabályt. :rolleyes:
     

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    P.S. (ezzel kezdem, mert ez a lényeg) Utánanéztem és elsőre ezt találtam, ami Tina megoldását erősíti meg, viszont a magyarázatot érdemes átböngészni.

    Az egybeírás/különírás egyébként is gond a magyarban, de a legfrissebb szabályok nem nagyon segítenek, sőt... Egyre követhetetlenebb az egész, legalábbis számomra.*
    Azt tudom, hogy ez a "hat szótagos" szabály már nem él úgy, mint korábban, szóval azon sem lennék meglepődve, ha az új szabály szerint az egészet egybe kellene írni (vagy legalábbis lehetséges lenne, mivel annyi újdonság van, hogy több variáció élhet egymás mellett).

    Csak megjegyzem, hogy a Hungarian Resources listánkban több címszó is szerepel, ami a helyesíráshoz segítséget nyújthat.

    *Egy kivétel azért akad: a nyitvatartás most már egybe (is?) írandó. (Nekem már egy ideje egy fogalomnak tűnt és zavart két szóban.)
     
    Last edited:
    < Previous | Next >
    Top