mész / mégy

< Previous | Next >

AndrasBP

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Lehet, hogy régió- és életkorfüggő, de a menni ige ragozott alakjainál a "mégy" nekem irodalminak, régiesnek, esetleg tájnyelvinek tűnik, én sosem használtam, sem beszédben, sem írásban, az én anyanyelvemben :) a megfelelő alak a "mész" (budapesti vagyok, 39 éves). Viszont nemrég hallottam két olyan embert is, 40 körüliek, akik kötetlen beszédben használták, az egyik debreceni, a másik tősgyökeres budai ;)
Ti hogy vagytok ezzel? Pl. "odamégy az automatához és..."
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Szia AndrasBP!

  Ránézésre nekem a mégy szebbnek tűnik, mint a mész, de ha végiggondolom, hogy melyiket használom, akkor valószínű, hogy én is a mész alakot mondom gyakrabban, bár lehet, hogy attól is függ, hogy kivel beszélek, ill. hogy a helyzet mit "enged"... (Pl. tolmácsolásnál valószínűleg inkább a mégyet használnám, de ott is ösztönösen. Ha az ember hozzászokott, hogy a munkája miatt váltogassa a használt nyelv stílusát, akkor ez "jön magától".)

  A Nyelvművelő kézikönyv egyébként ezt írja róluk:
  Egyes számú 2. személyében váltakozik a kissé régies, de országszerte elterjedt, mindennapos mész (régies mégysz, nyelvjárási méc) a választékosabb mégy alakkal.
   

  arlett

  Member
  Hungarian
  Mindenképp választékosabb a mégy. Nem használom, de nem érzem nagyon irodalminak vagy régiesnek (legalábbis nem lepődnék meg egy "hová mégy?" kérdésen akkor sem, ha egy húszéves mondja).
   

  AndrasBP

  Senior Member
  Hungarian
  Köszönöm, ez érdekes, hogy ti "csupán" szebbnek és választékosabbnak érzitek a "mégy" alakot.
  Én irodalminak érzem, azaz a mai élő beszédből teljesen kirívónak.
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Én (azt hiszem mindig) mész-t mondok, amit gyerekkoromban méc-nek hallottam és ejtettem. Erre azért emlékszem, mert furcsa volt nekem a szó végi -c személyragként (azt hittem, hogy mécsz-nek írják :)) ...

  A mégy gyerekkoromban Kassán használatos volt, sőt akkor talán ez volt itt a "normális". Nekem akkor inkább a mész tűnt választékosabbnak/irodalmiasabbnak. Most már nem emlékszem pontosan, de azt hiszem édesapám (aki tősgyökeres kassai volt) a mégy alakot használta, édesanyám pedig a mész (~méc) alakot.

  U.I. Én a mégy alakot ma sem érzem választékosabbnak se idegenszerűnek vagy szokatlannak, talán inkább regionálisnak. De ez csak magánvélemény (vagy "magánérzés").
   
  Last edited:
  < Previous | Next >
  Top