Macedonian: Subject Complement

Discussion in 'Other Slavic Languages' started by 123xyz, Sep 18, 2013.

Tags:
 1. 123xyz

  123xyz Senior Member

  Skopje, Macedonia
  Macedonian
  Како би се превел изразот „subject complement" на македонски, во смисла на именка или именска фраза што го преименува подметот, односно дава дополнителни податоци за него? На страница од Википедија го сретнав изразот „прирочка именка“ ама кога го побарав со пребарувач, не најдов ништо, па малку ми е сомнителен.

  За да појаснам за што зборувам, еве пример:

  „Растенијата се живи суштества.“

  Во горенаведената реченица, изразот „живи суштества“ го преименува подметот „растенија“, односно го дополнува. Како што е најчесто случајот со ваков вид на именски фрази, основата на прирокот е глаголот „сум“, иако може да биде и друг глагол со слично значење, т.е. што искажува состојба па притоа изедначува, како глаголите „остане“, „стане“ итн...
  Знам дека целиот прирок во горенаведената реченица е глаголско-именски прирок, но би сакал да знам како се нарекува самата именска фраза, без да го вклучуваме глаголот.

  Благодарам однапред
   
 2. Duya Senior Member

  Not in WR world
  Whatever
  Na srpskom (i ruskom, koliko mogu da vidim), "objekat" (argument) kopule naziva se predikativ. Nisam našao ništa relevantno na .mk domenu, ali se, izgleda, isti izraz koristi i u bugarskom:
  http://www.slav.uni-sofia.bg/grammar/synt5.html
   
 3. 123xyz

  123xyz Senior Member

  Skopje, Macedonia
  Macedonian
  Можно е да се вика исто и на македонски - најдов неколку страници на интернет каде што се користи зборот „предикатив“ во смисла на аргумент на копулата. Исто така, најдов и „именски прирок“, но не знам дали овој израз важи.
   

Share This Page

Loading...