Megállón vagy megálloban

< Previous | Next >

francisgranada

Senior Member
Hungarian
Sziasztok!

Képzeljetek el egy átlagos villamos- vagy buszmegállót, tehát nem valami speciálisan elkülönített vagy zárt létesítményt. Hogy mondjátok (vagy hogy helyes, ha netán létezik valamilyen erre vontakozó szabály):

Egy fél órát vártam a buszmegállón.
Egy fél órát vártam a buszmegállóban.

Siettem a buszmegállóra, hogy le ne késsem a buszt.
Siettem a buszmegállóba, hogy le ne késsem a buszt.

Köszi.
 
  • Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    Számomra csakis a -ban és a -ba ragos alakok a szóba jöhető verziók.
    Nem tudok elképzelni olyan körülményt (csak így, spontán), ami a másik alakokat tenné lehetővé, mert az

    "Egy fél órát vártam a buszmegállón."
    azt jelentené, hogy a buszmegálló egy rúd, de nem szélesebb, mint egy polc, amin egy madár elfér állva, de egy ember nem.
    Esetleg el tudnám képzelni a buszmegállónál alakot is egy ilyen mondatban.

    A "Siettem a buszmegállóra, hogy le ne késsem a buszt." pedig ugyanez, csak mozgásban az ilyen keskenységű buszmegálló (mint úticél) felé.
    Ennél a mondatnál pedig a buszmegállóhoz alak is használható, szerintem.
     

    Encolpius

    Senior Member
    Hungarian
    Nekem is inkább a buszmegállóhoz, buszmegállónál ugrott be...anglicizmus? :)

    Viszont konkrét megállónév esetén már más a helyzet (talizunk az Asztóriában :mad:)
     
    Last edited by a moderator:

    tomtombp

    Senior Member
    Hungarian
    Nálam ismét egyértelnű:

    Vártam a megállóban.
    Semmiképp megállón.

    Siettem a buszmegállóhoz.
    Semmiképp buszmegállóra.

    Ha az Asztóriánál találkozunk, akkor egyszerűen csak az Asztóriánál. Ha mindenképp bele akarod tenni a megállót, akkor a megállónál, esetleg a megállóban.
    Semmiképp megállón.

    Nekem ez sem jó:
    viszont konkrét megállónév esetén már más a helyzet (talizunk az Asztóriában :mad:)
    Ez azt jelentené, hogy a Asztória kávéházban/hotelben akarsz találkozni.
     
    Last edited:

    Zsanna

    ModErrata
    Hungarian - Hungary
    A "megállóban" (megálló+ban - köznév) alak szerintem mindig működik.
    Az Astoriában (tulajdonnév) valószínűleg csupán a több jelentése (szálloda és megálló) miatt nem működik a megállóra, de az ilyen esetekben ott van a -nál/-nél ragozási lehetőség. Blahánál, Oktogonnál stb. De ha a megálló szót használjuk, akkor is az a -bant ilyenkor is felveszi:
    Álltam a Blahánál a (busz/villamos)megállóban, amikor...
     
    < Previous | Next >
    Top