me'n afluix, ¿com traduir-ho en espanyol?

Discussion in 'Català (Catalan)' started by Xiscomx, Nov 11, 2013.

 1. Xiscomx

  Xiscomx Senior Member

  Mallorca
  Español de España y Balear
  Hola companys forenses:
  A Mallorca, es diu molt sovint «me'n afluix» per a expressar peresa, mollor o no voler molestar-se de fer una cosa per molt millor o bona que sia.

  — Mu mare, pujau amb mi allà dalt d’on es veu un paisatge meravellós.
  — No, filla meva, jo ja no puc més, me'n afluix de tot lo que hi pugui haver amb tal de no pujar tants d'escalons.

  ¿Com traduir-ho en espanyol?

  Moltes de gràcies.
   
 2. ACQM

  ACQM Senior Member

  Manresa (Barcelona)
  Spain - Spanish
  Això aquí no es diu, a més del groller "se me'n fot" no crec que tinguem res tan precís.

  Potser ja deus haver pensat en traduïr-ho per "me da igual", "no me importa", o més precís però menys propi en el teu exemple "paso de lo que haya allí arriba con tal de no subir tantos escalones".

  PD els apòstrofs van tan a la dreta com es pugui "me n'afluix" seria la forma correcta de posar-lo aquí.
   
 3. Elessar

  Elessar Senior Member

  Valencian Country
  Catalan (Valencian), Spanish (Spain)
  No estic familiaritzat amb eixa expressió, però trobe que algunes expressions similars en castellà poden ser les que et diré a continuació. No obstant això, t'avise que totes, menys l'última, són molt vulgars (ma mare no les diria mai):

  Me la trae floja, me la suda, me importa un bledo, me la trae al pairo, me tiene sin cuidado. (+ todo lo que pueda haber con tal de no subir escalones)
   
 4. Elxenc Senior Member

  Hola i bon vespre:

  Trobe que una expressió més propera, familiar però no grollera, podria ser: "pasar de"

  No, filla meva, jo ja no puc més, me'n afluix de tot lo que hi pugui haver amb tal de no pujar tants d'escalons= No, hija mía, ya no puedo con mi alma, paso de todo lo que pueda haber/verse con tal de no subir tantas escaleras.

  Una pregunta. Utilitzeu habitualment el possessiu en frases com aquesta : Mu mare, pujau amb mi allà dalt... Ho demane perquè els valencians i trobe que els catalans no el ficaríem.

  Salutacions
   
 5. Agró

  Agró Senior Member

  Alta Navarra
  Spanish-Navarre
  Encara que no ve al cas, haig de dir-ho:

  Mumare/Mumareta
  s'han d'escriure en una sola paraula.
   
 6. Xiscomx

  Xiscomx Senior Member

  Mallorca
  Español de España y Balear
  Hola ACQM:
  Tots els apòstrofs hey van bé a darrere tot dependent d’on siguis, en hi ha que ho pronuncien com tu dius [me/n’a/fluix] ben clarament separat i en hi ha d'altres que ho fan així com jo ho he escrit [me’n/a/fluix] i també en totes ses altres formes: te’n afluixes, se’n afluixa, mos en afluixam, vos en afluixau, s’en afluixen.
  Tornant al significat, crec que a ses expressions espanyoles els hi falta una mica per tenir un matís equivalent què és precisament lo que cerc. Per descomptat que no m’agraden ses construccions grolleres i tampoc aquelles que volen traduir literalment: «me aflojo» o «aflójome».
  En el que dius, que ara no ve al cas, «se me’n fot» amb el verb «fotre» noltros n’usam un que no és gens groller i que no és troba al diccionari: «enfotre» amb el significat de «enriure-se», però això serà tractat en un altre fil.
  Gràcies per la teva aportació.
  Hola Elxenc, hola Agró:
  Com diu també N’ACQM, «paso de…», pens que potser seria una de ses traduccions més aproximades sense arribar-hi del tot.
  No puc estar d’acord amb voltros amb sa recomanació que em feis per a l’us de «Mu mare». A Mallorca, tant escrit com parlat, es fa una clara separació ambdós mots [mu/mare], no tant en [mumareta] que se substantiva i permet fer sa construcció «ma mumareta meva», «ta tamareta teva», etc., impossible de fer amb «mu mare», «mun pare», però sí en canvi «es munparet meu», «he vist a tonparet», que també podria ser avinent fer-ne un altre fil.
  Una salutació.
   

Share This Page

Loading...