met/- de les beginnen

< Previous | Next >

Polina River

New Member
Russian - Russia
Dag allemaal!

Van mijn lerares heb ik vaak de volgende zin gehoord: 'Laten we onze les beginnen'.

Maar onlangs heb ik deze artikels gelezen waar wordt gezegd dat het werkwoord 'beginnen' met verschillende preposities kan worden gebruikt. Helaas wordt er niets gezegd of het werkwoord zonder prepositie kan worden gebruikt.

1. beginnen met / aan | Genootschap Onze Taal
2. beginnen aan / bij / met
3. Management Support

In dit verband ben ik benieuwd welke zin correct is:
Laten we met onze les beginnen.
Laten we onze les beginnen.

Als beide zinnen correct zijn, dan waarom?

Alvast bedankt!
 
  • ThomasK

    Senior Member
    Belgium, Dutch
    Het lijkt mij wel aanvaardbaar, zeker in Vlaanderen, in die transitieve vorm, maar dan liever in combinatie met "met". Laten we bijvoorbeeld onze les beginnen met een stukje muziek...
     

    ThomasK

    Senior Member
    Belgium, Dutch
    Just came across this sentence: "Elke les beginnen met een leerdoel is daarnaast ook weinig motiverend." "Elke les" could be interpreted as an adverb of time, I suddenlyrealize, and indeed, I'd never say: "Elke les wordt begonnen met...", except if I were to consider it an adverb of time...
     

    bibibiben

    Senior Member
    Dutch - Netherlands
    I see the problem here.

    Acceptabel:
    Laten we met onze les beginnen.

    In Nederland nogal ongebruikelijk:
    Laten we onze les beginnen.

    Zeer zeker acceptabel:
    Laten we onze les beginnen met een gebed.
    Laten we onze les met een gebed beginnen.

    Schurend (in elk geval in Nederland vanwege twee keer 'met'):
    Laten we met onze les beginnen met een gebed.
    Laten we met onze les met een gebed beginnen.
     

    ThomasK

    Senior Member
    Belgium, Dutch
    In Nederland nogal ongebruikelijk (ook in Vlaanderen!)
    ¨*Laten we onze les beginnen.

    Zeer zeker acceptabel:
    Laten we onze les beginnen met een gebed.
    Laten we onze les met een gebed beginnen.
    Goed gezien. Ik had intussen gedacht dat dat object soms ook op een adv. lijkt, als je bv. "elke les" kiest. maar de mogelijke dubbelzinnigheid verdwijnt als het adv. niet vooropstaat, lijkt mij. Nu, allemaal heel vreemd op zich voor mij. Vermoedelijk is de oorzaak de herhaling van de "met"...
     
    < Previous | Next >
    Top