metroszexuális

< Previous | Next >

franknagy

Senior Member
Nekem bizony "aki a metróban szexel".
Tudom, hogy a jelentése egyszerűen "piperkőc", egy régi magyar szóalkotás.
Hát akkor mi szükség van erre a félreérthető új szóra? Sznoboknak való.

[QUOTE Etimológiai szótár.pdf 573. oldal]pipere [1621] Szóelvonással keletkezett a régi nyelvi piperés ’fűszeres; díszítés, cicoma’ [1566] főnévből. A piperés latin
jövevényszó magyar képzéssel. A szótőre vö. latin piper ’bors’. A piperkőc származék [1833] tudatos szóalkotással
keletkezett a gömböc, gyerkőc szavak mintájára a nyelvújítás korában. A pipere a választékos nyelvben használatos.[/QUOTE]
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Igen, ezzel sokan vagyunk így, frank!:)

  Ha jól rémlik, akkor valami filmsorozat (Castle?) fordításával kapcsolatban hallottam ezt először (francia vonatkozásban) és mindenki egyformán állt tehetetlenül a kifejezés előtt. Egyébként állítólag egy angol újságírótól ered, még 1994-ből. (Ld. itt)

  Még azt sem tudnám megmondani, hogy a piperkőc lenne-e ténylegesen a jelentése magyarul, mert abban nincs benne az, hogy "metropolitan+heterosexual" (ld. wiki), ill. annak a modern ízű formája (és milyen hagyományos férfitipussal ellentétes).
  Szóval, ha az ember belegondol, tényleg egy "új típusú" embert ír le, azt a (feltételezem) jóképű, ápolt külsejű, finomarcú pasit, aki nemcsak kívül ad magára, hanem belül is. Annyira, hogy valamelyest a nőies irányba tolódik el egy kissé. (Csak épp annyira, amennyire "kell".:))
  Na, ez nem éppen egy magyar jellegzetesség, de azért itthon is létezik biztosan.

  P.S. Találtam egy dolgozatot is erről, tehát annyira fontos társadalmi jelenségről van szó, hogy tanulmányozni is érdemes!
   
  Last edited:

  franknagy

  Senior Member
  tényleg egy "új típusú" embert ír le
  A "piperkőc", meg a "bájgúnár" nem új jelenség. Gondoljatok csak arra, hogy a férfiöltöny csak XIX. században lett pingvin!
  Az előtt színes volt. Az olasz reneszánszban felemás színekbe öltöztek a férfiak, ma már csak a Dzsoli Dzsóker olyan a francia kártyán.
  Hogy valaki ad magára, nem is baj.
  Találtam egy dolgozatot is erről,
  A francia forradalom idején a labdaházba mentek a ficsúrok, és közben forradalmat csináltak, ma egy edzőteremben güriznek. Nem egyedül, de mégis individuális módon sportolnak.

  ....
  Nem lehet mindig a kezünk ügyében a wiki meg az Értelmező Szótár (abban talán benne sincs a szó).
  Sajnos első blikkre azt hinnénk, egy négybetűs szó eufemisztikus formáját látjuk.
   

  AndrasBP

  Senior Member
  Hungarian
  Hát akkor mi szükség van erre a félreérthető új szóra? Sznoboknak való.
  Kedves Frank!

  Tudom, nehéz a modern kort a nyelvtörténet egészébe helyezve látni, de próbáld meg kevésbé érzelmi alapon megközelíteni a nyelvi jelenségeket. Divatszavak mindig is jöttek-mentek, akár "szükségesek" voltak, akár nem. Természetesen lehet véleményed egy-egy új szóról, lehet, hogy sznoboknak való (én sem használom), de a "szükségesség" nem nyelvészeti kritérium. Különböző nyelvek története során számtalanszor előfordult, hogy egy már ismert tárgy / fogalom / jelenség régi elnevezését kiszorította egy új jövevény. Vegyük például a "vicc", "tréfa" és "humor" szavakat. Ezek mára teljesen beépültek a nyelvbe, de német, olasz, ill. latin eredetűek. Nyilvánvaló, hogy a magyarok már ezen szavak átvétele előtt is ismerték a nevetést, mi szükség volt tehát a fenti három szóra? ;)
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Nektek mi ugrik be "metroszexuális" szóra?
  Sohasem hallottam, de nem a metró (mint földalatti vasút) jutna az eszembe. Nekem "nyelvészetileg" a következő definíció ugrana be (egy kis fantáziával megtetézve :) ...):

  Metroszexuális, melléknév: személy vagy állat (ritkán: növény) amelynek a nemi/szexuális megnyilvánulása nagy mértékben paradigmatikus jellegű, vagyis mérhető adatokat képes szolgáltatni az adott fajra jellemző szexuális viselkedés paramétereit illetően (< Lat. metri - mérni; sexus - nem).

  UI. Ezt a definíciót nem kell komolyan venni :))), a lényeg az, hogy spontán valamilyen tudományos terminusra/szakkifejezésre gondolnék.
   
  Last edited:
  < Previous | Next >
  Top