Milyen időszakban neveztük a török uralkodót császárnak?

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by franknagy, Mar 8, 2014.

 1. franknagy

  franknagy Senior Member

  A legújabb korban szultánnak hívtuk, amíg nem lett Törökország köztársaság -- kivéve a mesékben, mint "A kiskakas gyémánt félkrajcárja". A három részre szakadt Magyarország idején biztosan császárnak nevezték. Előfordul még Gárdonyinál a padisah megnevezés is.

  Egy biztos, hogy Hódító Mehemed vette fel a címei közé a "rómaiak császára" nevet, amikor meghódította 1453-ban Bizáncot, amely Római Birodalomnak nevezte magát. (Addig csak "szultán, emír, gázi, gázi fia" volt.)

  Amikor bejöttek a törökök, akik a többi hódítóinkkal ellentétben megtanultak magyarul, valószínűleg ők kezdték használni a "császár" szót, hiszen nem adhatták alább, mint a Habsburgok.

  Ez idáig stimmel, de mióta szultán újra a török császár?
   
 2. franknagy

  franknagy Senior Member

  Ez igaz, a szultáni fermánba ez mind bele volt írva, mint a Habsburgok címei Ausztria főhercegétől Jeruzsálem királyáig.
  Én a magyar rövid névhasználat változását kérdeztem. Nem hiszem, hogy Török Bálint a Héttoronyban Szolimán összes címét emlegette.
   
 3. francisgranada Senior Member

  Slovakia
  Hungarian
  Nem vagyok járatos a témában, de nekem a török melléknévhez inkább a szultán passzol, valahogy úgy mint az oroszhoz a cár.
  Ebben az esetben gondolom a török szultán egyben a rómaiak császára illetve bizánci császár is volt, de talán nem török császár volt a hivatalos címe. Esetleg az Oszmán birodalom császára ...
   
 4. franknagy

  franknagy Senior Member

  Mellékvágányra ment a diszkusszió az eredeti szándékomhoz képest. Magam is tehetek róla. Nem a hivatalos címzés érdekel. Arra vagyok kíváncsi, hogy lehet az, hogy a XVI-XVII. században a magyar köznyelvben török császárt emlegettek, azután pedig máig is török szultánt.
  Tud-e valaki konkrét adatokat, forrásokat arról, hogy mikor változott a szóhasználat?
   

Share This Page

Loading...