Mitől mennyei gyümölcs a paradicsom?

Discussion in 'Magyar (Hungarian)' started by franknagy, Jan 4, 2014.

 1. franknagy

  franknagy Senior Member

  In Hungarian paradicsom = tomato and Paradicsom = Paradise.
  Why?
   
 2. Olivier0 Senior Member

  Toulouse
  français - France
  A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (III. kötet, Akadémiai k., 1976) szerint korábban paradicsomalma volt. „Az édenkert csábító gyümölcsű fájára vonatkozó elképzelés lehetett az alapja annak, hogy a paradicsom különböző, ma már sok esetben nem is pontosan azonosítható dísz-, fűszer- és gyógynövény nevének elemeként szerepel. [...] A paradicsom növény a 16. sz.-ban került amerikai őshazájából Európába. Hosszú ideig csak dísznövényként ápolták. Konyhakerti növényként nálunk a 19. sz. közepe tájától termesztik.”
  Megjegyzem, hogy pl. olaszul is pomodoro = aranyalma, biztos annak idején ki kellett találni valami szép nevet ennek az új, almaszerű gyümölcsöt hozó dísznövénynek.
  -- Olivier
   
 3. franknagy

  franknagy Senior Member

  Olasz pomodoro = aranyalma vagy francia pomme d'or = ugyanaz -> orosz помидор.
   
 4. Encolpius

  Encolpius Senior Member

  Praha (Prague)
  magyar (Hungarian)
  akkor a csehek, szlovákok vagy horvátok szebb nevet találtak, őnaluk is a paradicsom/paradise (ráj) az alapszó és hozzátettek egy képzőt.....rajče/rajčina/rajčica.
   
 5. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Encolp, ez nagyon érdekes, de aki véletlenül nem beszéli ezeket a nyelveket, azoknak elmagyaráznád, hogy hogyan kapcsolódik ez az előzőekhez? (Pl. milyen jelentésűek az így továbbképzett szavak?) Köszi. (Bár nem tudom, hogy ez válasz lesz-e a témaindító kérdésre!)
   
  Last edited: Jan 9, 2014
 6. Zsanna

  Zsanna ModErrata

  Hungary
  Hungarian - Hungary
  Frank, az ilyen kifejezetten magyar témát megbeszélhetnénk magyarul? Idegen anyanyelvűeknek annyira mindegy, hogy mi a válasz, nem? (Tisztelet persze a kivételnek, mint pl. Olivier, de ő elég egyedül van - remélhetőleg csupán egyelőre!:))

  Ezt már tárgyalták a fórumon, pl. itt (= az EHL fórumban, ahova tényleg jobban illik, pláne ha több nyelvet is be akar vonni az ember).
   
  Last edited: Jan 10, 2014

Share This Page

Loading...