Monikăi sau Monikei / Minikăi sau Minikei?

capybarapower

Member
Spanish
Salut!!
Vream să știu cum este corect scris când vreau să folosesc genitivul/dativul cu nume de fete care se termină în -a.
În cazul ăsta, cu numele Minika și Monika (sunt trupe, dar totuși)

Am înțeles că când numele se termină în -a genitivul/dativul se va termina în -ei.
Dar am văzut că dacă litera pe care o are în față e g (Olgăi-Olga, d. ex.) sau c (Monicăi-Monica, d. ex.) genitivul/dativul se va termina în -ăi (pentru că nu se poate spune Monichei)

Am înțeles asta, acum întrebarea mea e.. dacă numele se termină în -ka în loc de -ca, nu s-ar putea scrie -kei? Chestia e că am văzut multă lume scriind Monikăi... Așa că nu înțeleg, pentru că Monikei mi se pare acceptabil, deoarece nu e c dar k.

Dar dacă chiar se scrie Monikăi, atunci s-ar scrie și Minikăi (din Minika), așa-i?

PS: Dacă am ceva greșeli (știu că am), vă rog să mă corectați! :)

Mulțumesc anticipat.

Last edited:
  • Salut!

Regula despre dativ/genitivul numelor proprii feminine este corect exprimată și corect înțeleasă,
    dar ca orice regulă ea are excepții sau aplicări alternative.

Regula în sine a apărut (de-a lungul evoluției limbii române) pentru numele proprii românești
    (precum Anca, Olga etc.), dar aplicarea ei în cazul numelor străine s-a dovedit problematică,
    precum în cazul Minika.

De aceea în ultimii circa 200 de ani (perioadă istorică în care limba română a importat multe cuvinte străine, inclusiv nume proprii) a apărut urmatoarea regulă alternativă:
    - numele proprii feminine străine pot face dativ/genitivul precum numele proprii masculine (folosind articolul lui).

Astfel este de preferat folosirea expresiilor:
    lui Monika
    lui Minika
    lui Sara
    lui Sarah

subliniind inclusiv în vorbire că este vorba de nume străine.

Regula folosirii articolului lui este singura posibilă pentru numele proprii feminine care se termină în consoană,
    ca de exemplu:
    lui Carmen
    lui Beatrix
    lui Miriam

Back