mulkoilla - mulkaista - muljahtaa - muljauttaa

< Previous | Next >

n8abx9

Member
German - Germany
1. Tarkoittavat kaikki nämä verbit samaa asiaa?
2. Onko mulkaiseminen lyhytkestoista ("-aista") ?

Kiitos!

mulkoilla
vilkuilla t. tuijottaa jtak silmät pyöreinä (vihaisesti t. epäluuloisesti).

muljahtaa
silmän liikkeestä, jossa suuri osa valkuaista tulee näkyviin. [...]

mulkaista
ark. katsoa muljauttaa.

muljauttaa
panna muljahtamaan; ark. luoda tuima, äkäinen silmäys.
 
  • Maunulan Pappa

    Member
    Finnish
    Minun mielestäni (subjektiivinen mielipide!) mulkaista kuvaa kertatapahtumaa (joka on nimeltään mulkaisu). Verbi mulkoilla tarkoittaa, että mulkaistaan toistuvasti tai jatkuvasti. Vastaava substantiivi on mulkoilu.

    Muljahtaa-verbi ei tarkoita katsomista, vaan tosiaankin liikahtamista. Silmän lisäksi voi muljahtaa myös nilkka tai polvi, tai vaikka koneen osa voi muljahtaa pois paikaltaan. Vastaava substantiivi on muljahdus. Näiden käyttö ei siis ole rajattu tuohon silmien muljautteluun, eikä niissä ole (ainakaan välttämättä) sellaista epäkunnioittavaa tai vihamielistä sivumakua kuin mulkaista/mulkoilla -verbeillä. Esim. lääkäri voi hyvin todeta, että "potilaan polvi on muljahtanut väärään asentoon".
     
    < Previous | Next >
    Top