número o nombre

Quiddity

Member
Spain - Spanish
Hola!
Tinc un dubte, que tot i que he intentat aclarir força vegades, encara no hi ha manera! Algú em sap explicar de manera senzilla la diferència entre nombre i número?
Merci!
 
 • betulina

  Senior Member
  català - Catalunya
  Hola, Quiddity, i benvinguda!

  A grans trets podríem dir que número es fa servir per designar la posició enmig d'una sèrie. Per exemple: el número sis (= 6), la pàgina número dos.

  Nombre ho fem servir com a sinònim de "quantitat". Hi havia un gran nombre de persones; el nombre de casos pot variar. Aquí és on més ens equivoquem; solem dir "número".
  En matemàtiques es fa servir per designar conceptes abstractes, nombres enters, nombre parell.

  No sé si amb això et quedarà gaire més clar. He trobat això que potser t'ajuda.
  Si no, si tens algun cas concret que no vegis clar, a veure si entre tots ho aclarim!

  Salut! :)
   

  Elemaye

  New Member
  Spanish-Catalan
  Bon dia!
  llavors, el més correcte seria dir "està en nombres negatius", oi?

  Gràcies!
   

  Penyafort

  Senior Member
  Catalan (Catalonia), Spanish (Spain)
  La diferència entre nombre i número és prou evident: el primer és un mot català de soca i rel; el segon, un castellanisme sobrer però plenament acceptat i que, per a bona part dels parlants, inclosa la gent gran, ha substituït nombre de totes totes.

  Diria que la diferenciació entre les dues paraules va ser un refinament afrancesat i acadèmic del començament del segle XX que, si més no, va aconseguir de restituir la forma genuïna en l'estàndard escrit.
   

  gvergara

  Senior Member
  Castellano (variedad chilensis)
  Penyafort, hi altres llengües, com a l'alemany, que també fan aquesta diferència per referir-se a quantitat (nombre) o clasificació/posició (número).
   

  Penyafort

  Senior Member
  Catalan (Catalonia), Spanish (Spain)
  Penyafort, hi altres llengües, com a l'alemany, que també fan aquesta diferència per referir-se a quantitat (nombre) o clasificació/posició (número).

  Sí. I probablement va ser aquest matís d'algunes llengües que va portar a establir aquesta diferència també en català, de manera més aviat artificial.

  Ja fora bo però que els parlants en féssim la diferència, quan s'escaigués. Malauradament la paraula nombre és una més d'aquelles que han anat deixant de sentir-se en la parla corrent, com a mínim al Principat.
   

  Xiscomx

  Senior Member
  Español de España y Balear
  Per aquí ho tenim bastant fotut, ja fa un bon grapat d'anys que el mot nombre ha desaparegut del nostre catàleg per expressar quantitat, al seu lloc empram número, i usam nom en lloc de nombre quan no es refereix a quantitat:

  1. números pars o impars, números romans o aràbics, números complexos o decimals, ha tocat el gros al número 70809, visc al número 1 del carreró que tens davant ca teva, número positiu o negatiu,
  • Emperò seguim diguent: un gran nombre d'estudiants; quedar sense cap nombre d'options, augmentar o disminuir molt el nombre d'espectadors...
  2. nom comú, nom singular o plural...
   
  Top