nem szabad/tilos

SReynolds

Senior Member
Hungarian
Az alábbi feladatot egy, a magyart idegen nyelvként tanulóknak szánt feladatsorban láttam:

______ felszállni a járművekre olyan tárgyakkal, amelyek az utasok testi épségét veszélyeztetik.

A feladatlapban az alábbi lehetőségek közül kell választani:

nem szabad, tilos, lehet, kell

A javítókulcs csak a nem szabad-ot fogadja el helyes válasznak. Habár az első gondolatom nekem is ez volt, utána rájöttem, hogy a tilos is jó lehetne. Mit gondoltok? Ha csak a nem szabad jó, meg tudnátok mondani, hogy miért?
 
 • Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Nyelvtanilag szerintem mindkettő jó (pl. nem kell szórendet változtatni miattuk), a különbség a tiltás erősségében van elsősorban.
  Az igazi indokot nem tudom, de arra gondolok, hogy a járművek üzemeltetői esetleg nem olyan jellegű hatóságok, akik tilthatnának dolgokat (jogilag) vagy pedig ez politikailag korrektebb megfogalmazás.
  Bár az biztos, hogy a tilos sokkal fontosabb dolgokat szokott kizárni, olyasmiket, amik emberek életét fenyegetik.
   

  Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  Igen, pl. babakocsi :).... TV2 Tények riport...meg lehet nézni
  Sok link van "tilos felszállni" kifejezéssel
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Nem láttam a műsort, de azt észrevettem, hogy mostanában sokkal kevesebbet látni a tilost, mint mondjuk 30 éve. Mintha ez is a régi idők része lenne, hogy "minden meg volt tiltva".:rolleyes:
   

  Encolpius

  Senior Member
  Hungarian
  Újra elolvastam a mondatot, szerintem megkérdezhetné a nyelvtanuló, hogy "és a szövegkörnyezet?" :) (legtöbb nyelvvizsga, szerintem, úgy is hülyeség)
  El tudok képzelni egy helyzetet: .......felszállni a buszra, járműre, stb ...de többes számban? Miféle járművekre? Hol a fenében lehet egy ilyen felirat!!??? Ha egyáltalán feliratról van szó.
   

  SReynolds

  Senior Member
  Hungarian
  Azt tudom, hogy a némettel és az orosszal erősen meggyűlik a bajom pont ez miatt. A nyelvvizsgák meg nem igazán érdekelnek, mert szerintem is hülyeség az egész koncepció.

  Egyébként ránézésre szerintem ez valamiféle szabályzat lehet, mint amit pl. a BKV kirak a buszokra/metrókra/villamosokra.
   

  francisgranada

  Senior Member
  Hungarian
  Lett légyen bármi is az oka, hogy pont ilyen "fantasztikus" mondatot raktak a feladatok közé, nyelvi szempontból biztosan jó a tilos is. Nincs tapasztalatom a nyelvvizsgákkal - szoktak több választ is helyesnek tartani, vagy mindig csak egyet (ami szerintük a "legjobb")?
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Nekem elég nagy a tapasztalatom - bár nem magyar tesztekkel - és a poén pont abban állhat (a teszt szintjétől függően), hogy miután kizártuk a nyelvtanilag nem stimmelő válaszlehetőségeket, még mindig maradjon legalább egy pár, amiből finomabb "hangolású" ok miatt esik ki az egyik. Ezért gondolom, hogy a tilos azért eshet ki, mert szigorúbb tiltásoknál "jogos" a használata igazán.
  Attól, hogy az eredeti beszélők használnak egy kifejezést, még nem biztos, hogy az akadémiai megközelítésből is helyesnek számít.;)
   

  SReynolds

  Senior Member
  Hungarian
  Nem tudom, én nem vagyok meggyőzve, szerintem egyszerűen egy hiba a feladatlapban. A probléma ott van, hogy igazából nem is tartozik hozzá semmiféle magyarázat/leírás, ami elmagyarázná esetleg, hogy miért nem elfogadható mindkét lehetőség.
   

  Zsanna

  ModErrata
  Hungarian - Hungary
  Ez mostmár nagyon off kezd lenni, szóval röviden: a tilost tartalmazó mondatok után nem kell automatikusan a felkiáltójel, mert leírhatom, hogy valami tiltott egy kijelentő mondatban is (A mobiltelefon használata tilos a kórház területén.) vagy felszólíthatok, figyelmeztethetek mindenkit erről (A mobiltelefon használata tilos a kórház területén!) és általában valami szankcióval jár, ha valaki ennek nem engedelmeskedik.
   
  Top