Nenorocit

Francelho

Senior Member
Español de Andalucía
Bună. Se pot utiliza adjectivele nenorocit și nefericit ca jignire?

Polițistul care m-a amendat e un nefericit!

Mulțumesc.
 
  • farscape

    mod-errare humanum est
    Romanian
    Nenorocit şi nefericit au conotaţii (şi uneori înţelesuri) diferite:

    - nenorocit: (ad litteram: fără noroc, în engleză destitute). From dexonline.ro:
    NENOROCÍT, -Ă, nenorociți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se găsește într-o situație vrednică de plâns, care este lipsită de noroc, de fericire, (...). 2. Adj. (Despre situații) Care inspiră milă, tristețe; vrednic de plâns, dureros, trist, jalnic. ♦ (...) 3. Adj. Care aduce sau constituie o nenorocire (2); dezastruos, funest, nefast, tragic. 4. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, de nimic.” [farscape: sublinierea mea, un alt înţeles pentru nenorocit, foarte diferit de celelalte şi care poate fi folosit ca o insultă]

    - nefericit: (ad litteram: lipsit de fericire, în engleză unhappy) poate însemna şi lipsit de noroc, ghinionist, sau o persoană vrednică de milă, ca în exemplul pe care l-ai dat cu poliţistul. Deduc că poliţistul e nefericit fie pentru că i se va întâpla ceva rău ca o consecinţă a amenzii sau că autorul îl compătimeşte pentru că el, poliţistul, n-are altceva mai bun de făcut.
     

    irinet

    Senior Member
    Romanian
    Bună,

    Părerea mea e că nu. Doar nenorocit, în contextul tău, este jignitor, un fel de fils de pute.

    'Nefericit'
    nu este jignitor defel.

    Însă poate transmite conotații uşor jignitoare trădând irascibilitate/nervozitate din partea interlocutorului doar într-o adresare/confruntare directă:

    'M-ai amendat? Nefericit (arrogant) ce eşti!'
     
    Last edited:
    Top